A CIA számára kémkedő iraki tiszteket buktatott le a Hezbollah Irakban

A CIA számára kémkedő iraki tiszteket buktatott le a Hezbollah Irakban

Az Irakban tevékenykedő Hezbollah csoport audio fájlokat és anyagokat hozott nyilvánosságra, melyek elsősorban rögzített telefon beszélegetések és Whatsapp üzenetek, melyek az iraki hadsereg egyik Anbarban állomásozó tisztje és a CIA hírszerző ügynökség között zajlottak.

A CIA ügynókség azt kérte az Al-Falahi nevű iraki katonatiszttől, hogy jelölje meg számukra az iraki-szíriai határ közelében állomásozó Hashd Al-Shaabi és más milíciák pozícióit, valamint az általuk használt bázisok koordinátáit. A CIA azért kérte ezeket az információkat, ha esetleg az Egyesült Államok és Izrael támadná ezeket az állásokat.

Az amerikai hírszerzés azt is kérte az iraki katonatiszttől, hogy találkozzon az amerikai hadsereg hírszerző szolgálatának parancsnokával Erbilben, az iraki Kurdisztán régióban, vagy pedig az amerikaiak által használt katonai bázison Al-Habaniyeh térségében. A megállapodás értelmében Al-Falahi eljuttatta az amerikaiak számára a kért koordinátákat.

A Hezbollah szerint az audio fájlok és egyéb anyagok azt bizonyítják, hogy az iraki tiszt információkat adott ki az iraki hadseregről, a Hashd Al-Shaabiról és egyéb ellenálló csoportokról az amerikai hírszerzés és a Moszad számára.

Az Egyesült Államok kormánya 2016-óta nyomást gyakorol Irakra, hiszen szeretné csökkenteni az iraki népi ellenálló erők (Hashd Al-Shaabi) szerepét az országban. A Hashd azonban nagy népszerűségnek örvend Irakban, hiszen 2014-ben közvetlenül az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Irakba történő bevonulása után alakult és rövid idő alatt visszaszerezte a megszállt területeket.

Hírdetés

Azon azonban nem csodálkozhatunk, hogy az amerikaiaknak nem tetszik a Hashd népszerűsége, hiszen keresztbe tettek nekik amikor legyőzték a terroristákat. Az amerikai vezetés ugyanis az álatala létrehozott Iszlám Államon keresztül szerette volna átvenni a hatalmat Irak felett.

Iraki hírügynökségek szerint az Egyesült Államok folyamatos nyomás alatt tartja Adel Abdul Mahdi iraki miniszterelnököt, ugyanis tőle várják, hogy csökkentse a Hashd Al-Shaabi szerepét Irakban.

A Hezbollah által nyilvánosságra hozott Whatsapp üzenetekről készült képeket mi is közzé tesszük.

.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Fars News)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »