A cenzúra kreatív kikerülése: papírpénzre írják, apróra vésik, hogy O1G

A cenzúra kreatív kikerülése: papírpénzre írják, apróra vésik, hogy O1G

Közel egy hete zajlanak a rabszolgatörvény miatti kormányellenes tüntetések Budapesten és az ország számos nagyvárosában, a tüntetők pedig előszeretettel használják Simicska Lajos 2015-ös megfogalmazását, miszerint „Orbán egy geci”.

Az üzenetet a demonstrációk során nem csupán skandálni szokták, de útfelfestésektől kezdve a matricázásokig a lehető legtöbb helyen feltüntetik. Az „Orbán egy geci” rigmus és annak rövidítése, az O1G terjedése pedig új fejezetet nyitott azzal, hogy

már papírpénzekre is ráírják a kormányellenes üzenetet.

Ilyenkor persze rögtön előkerül az a tévhit, hogy készpénzt rongálni bűncselekmény, mert az a jegybank tulajdona, az állampolgárok pedig csupán a bankjegy értéke felett rendelkezhetnek. Egy 1968-as kormányrendelet valóban szabálysértésnek minősítette a készpénz szándékos rongálását, ezt azonban 2000-ben megszüntették, így aki bármilyen okból is pénzt akarna rongálni, elvileg bármilyen jogkövetkezmény nélkül megteheti. Nem beszélve arról, hogy teljesen életszerűtlen kockázata van az „elkövető” megállapításának egy olyan bankjegy esetében, ami akár óránként cserélhet gazdát.

A Budai Simicska – O1G nevű Facebook-oldal több fotót is posztolt arról, hogyan terjednek az új pénzek, ráadásul nem csak itthon, hanem a kivándorolt magyarok körében is:

Mi több, a megfelelő eszközökkel rendelkezők még aprópénzre is elkezdték rányomni az O1G-pecsétet. Ezt a fotót az Index kapta egy olvasójától:

Hírdetés

Simicska hagyatéka

Simicska Lajos nagyvállalkozó és Orbán Viktor miniszterelnök barátságának 2015. február 6-i nyilvános megszakítása „G-nap” néven sajtótörténeti eseménnyé vált, hiszen ettől a naptól kezdve jelentős sajtótermékek (pl. Magyar Nemzet, Hír TV, Lánchíd Rádió) kerültek ki a Fidesz irányítása alól, és váltak függetlenné. Noha a 2018. április 8-i választást követően Simicskát végül sikerült lekapcsolniuk, valamint a még birtokában lévő orgánumokat is visszahelyezték a Fidesz teljes fennhatósága alá, a 2015-ös kirohanás, miszerint „Orbán egy geci”, azóta is az ellenzék egyik közkedvelt jelszavaként működik.

Főleg most, amikor a tiltakozások egyre radikálisabbakká válnak a kompromisszumokat nem ismerő, tárgyalni nem hajlandó kormánnyal szemben.

(Címlapfotó: via Budai Simicska – O1G)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »