A C-vitamin világnapja – Kalauz, szerda 9.10

A C-vitamin világnapja – Kalauz, szerda 9.10

Adás:
2015 szeptember 16., szerda 9.10

Szerkesztő: Back Réka
Műsorvezető: Török Dániel

Hírdetés

Hazánkban még most is 40 abortusz jut 100 élve születésre. Ennek ellenére a 18 és 29 év közötti nők közel fele megszakításos közösüléssel védekezik. Kinek a feladata megelőzni a nem kívánt terhességet? Milyen lehetőségek közül választhatnak a párok? A szülő, a pedagógus, a nőgyógyász minden létező megoldást elmond a fiataloknak? Vajon felfogják annak a súlyát, hogy mivel jár egy nem kívánt terhesség, egy művi vetélés? Miért fontosabb, hogy ne hízzanak el a fogamzásgátló tablettáktól vagy hogy elkerüljék a bőrhibákat, mintsem hogy megfelelő módon védekezzenek? És valóban többnyire a nők dolga erről gondolkodni és gondoskodni?

Atléta alkatú, szőke hajú, világoskék szemű professzor a szegedi hallgatók egyik kedvenc oktatója volt. Szívesen kipróbált mindenféle sportot, teniszezett, lovagolt, sőt repülőt is vezetett. Életének ezen, kalandos részéről kevesebbet tudunk. Szent-Györgyi Albert nevét az egész világ megtanulta a C-vitaminnak köszönhetően. Szeptember 16-a tavaly óta a C-vitamin világnapja. Ennek kapcsán emlékezünk meg a méltán világhírű tudósról és munkásságáról és utánajárunk annak is, hogy akkor mennyi C-vitamint célszerű bevenni egy nap, hogy megőrizzük egészségünket.

Van, aki sivatagi terepautó versenyen vesz részt kerekesszékesként, míg más a mindennapi lakásból történő kimozdulást is kétszer meggondolja, mert nem érzi kellőképpen akadálymentesnek a várost. Napjainkra egyre több olyan kezdeményezés történik, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a mozgássérültek számára is természetes dolog legyen a város különböző kulturális, városnéző programjain részt venni vagy akár az erdőben kirándulni. Megfigyelte már, hogy tőlünk nyugatabbra, sokkal több kerekesszékest lehet látni az utcán? Több mozgássérült él ott vagy csak könnyebben tudnak a mindennapokban boldogulni?

Fél órája megy a film, sötétség van a moziteremben, aztán szépen előkerülnek a zsebekből az okostelefonok. Nagyjából ugyanis ennyi időt bírnak ki az úgynevezett z generáció tagjai a telefonjuk nélkül. Ők azok a fiatalok, akik már televíziót sem néznek, hanem a mobiljukon keresztül követik a legfrissebb eseményeket, azt rögtön megosztva ismerőseikkel, chaten megvitatva a barátaikkal. Mivel lehet ennek a generációnak a figyelmét lekötni, az érdeklődését fenntartani? Kell félnünk attól, hogy ők egyszerre ennyi dologra képesek koncentrálni és igazán mélyen semmire vagy csak egy újfajta tanítási szemléletet kell kidolgozni számukra?


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »