A Bundestagban is fekete bárány maradt az AfD

A Bundestagban is fekete bárány maradt az AfD

Miközben a „két nagy” még mindig a koalíciós tárgyalásokon gyűri egymást, a többi német párt jobb híján az alakuló parlamenti bizottságokban próbál helyezkedni. A Baloldali Párt (Die Linke) például erős lobbizásba kezdett az Alternatíva Németországnak (AfD) három jelöltjének pozícióba helyezése ellen, arra hivatkozva, hogy korábban nőgyűlölő, bevándorlás- és iszlámellenes kijelentéseket tettek. A Zöldek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) elfogadta ugyan a bevándorlásellenes párt jelöltjeit, de a CDU jogi szakértője máris azt nyilatkozta a Bildnek: soha nem fogja tudomásul venni, hogy a jogállamiság megsértői ilyen komoly pozíciókat tölthessenek be a német parlamentben. Talán nem tartják fontos pozíciónak, vagy meghajoltak a demokrácia ereje előtt, de az idegenforgalmi, a jogi, és a költségvetési bizottság elnöki posztjára végül mégis megválasztották az AfD-s törvényhozókat. A szövetségi kormány bizottságainak jelöltjeit egyébként eddig nem szavazással választották meg pozícióikba, de mivel többen is kifogásolták a kandidátusok személyét, idén szakítottak a hagyományokkal.

Hírdetés

A CDU jogi szakértője, Elisabeth Winkelmeier-Becker kiemelte: tiszteletben kell tartani, hogy a német szavazók demokratikus úton felelősséget adtak az AfD kezébe, afelett azonban nem tud szemet hunyni, hogy korábban a párt jelöltje „a jogi bizottság elnökének pozíciójával összeegyeztethetetlen” nyilatkozatokat tett. Gesine Lötzsch, a Baloldali Párt társelnöke pedig egyenesen alkalmatlannak nevezte az AfD-s jelölteket, különösen a költségvetési bizottság élére szánt Peter Boehringert, aki a blogjában korábban azt írta, hogy „sürgősen véget kell vetnünk a tömeges iszlám bevándorlásnak, mert létezésünk forog kockán”.

A német politika fekete báránya, a tavaly szeptemberi választásokon a Bundestagba először bejutó AfD továbbra is inkább botrányaival kerül be a hírekbe, igaz, kormány híján ez nem csak rajtuk múlik. A legnagyobb meglepetést talán Arthur Wagner, az AfD egyik vezető brandenburgi politikusa okozta, aki ősszel áttért az iszlámra. Wagner így akart tiltakozni az ellen, hogy egyes protestáns papok elismerik az azonos neműek házasságát, és részt vesznek a melegek felvonulásain. Előtte Jens Maier, a párt egyik tagja meg azzal vert fel nagy port, hogy Boris Becker fiának üzent a Twitteren a következő módon: „A kis félnéger láthatóan túl kevés figyelmet kap, csak ezzel tudom magyarázni a viselkedését.” Az üzenet Noah Becker nyilatkozatára akart reagálni, aki egy interjúban azt mondta, hogy Londonhoz vagy Párizshoz képest Berlin fehér városnak számít. Újév után pedig Beatrix von Storch parlamenti képviselő fejezte ki felháborodását azzal kapcsolatban, hogy a kölni rendőrség arabul is köszöntötte követőit – e miatt a bejegyzés miatt a Twitter letiltotta Von Storch profilját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »