A bukaresti kormányfő tanácsadója Brüsszelt és Sorost támadja, a román uniós biztos összeesküvés-elméletről beszél

A bukaresti kormányfő tanácsadója Brüsszelt és Sorost támadja, a román uniós biztos összeesküvés-elméletről beszél

Összeesküvés-elméletnek nevezte hétfőn Corina Cretu regionális politikáért felelős román uniós biztos Darius Valcovnak, a román kormányfő gazdasági tanácsosának előző esti vádjait, amelyek szerint Soros György „egy cégnek tekinti Romániát”, az Európai Unió pedig kettős mércét alkalmaz Romániával szemben.

A két román tisztségviselő közötti nyilatkozatháború régebbi keletű, és azzal áll összefüggésben, hogy Cretu – akit egyébként a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) jelölt a Juncker-bizottságba – több ízben bírálta a bukaresti szociálliberális kormányt, amiért nem hívja le a rendelkezésére álló, vissza nem térítendő uniós támogatásokat, ugyanakkor köz- és magánszféra együttműködésével épülő beruházásokkal terheli meg a hazai költségvetést.

Hírdetés

Darius Valcov kijelentette, hogy Dacian Ciolos volt miniszterelnök – aki a PSD által megnyert 2016-os parlamenti választások előtt egy évig vezette Romániát egy szakértői kormány élén – Soros György embere. Megjegyezte: Soros egy cégnek tekinti Romániát, és itteni üzleti érdekeinek ugyanúgy akar érvényt szerezni, mint ahogyan a Facebook esetében tette, amiért a közösségi portál a részvények értékét csökkentő manipulációval vádolta. A tanácsadó burkoltan azzal vádolta a Ciolos-kormányt, hogy idegen érdekek miatt enyhítette az úgynevezett offset-feltételeket, vagyis az ellentételezési követelményeket, amelyekkel Románia (a gyártás, összeszerelés honosításával) kompenzálja a kiadások egy részét a nagy értékű haditechnika-beszerzések esetén.

Corina Cretu uniós biztos az európai támogatásból épült nagyváradi Egyesülés híd avatóján vett részt hétfőn, ahol felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy szerdai brüsszeli látogatása alkalmával – amikor bemutatja a biztosoknak a román uniós elnökség programját – tisztázza, hogy Valcov vádaskodása Bukarest hivatalos álláspontjának tekinthető-e. Cretu megjegyezte: nem először fordul elő, hogy a PSD, illetve a bukaresti kormány tisztségviselői az Európai Bizottságot támadják, és a bukaresti kormány mindeddig nem határolódott el a miniszterelnöki tanácsadó szavaitól.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »