A „brüsszeli fal” lerombolására készül Marie Le Pen

A „brüsszeli fal” lerombolására készül Marie Le Pen

A nacionalista pártok a tőlük telhető maximumig blokkolni fogják az EU minden további integrációját – helyezte kilátásba Maire Le Pen, a tavaszi európai parlamenti választásokra készülő pártok között listavezetőnek számító FN vezetője.

Miközben José Manuel Barroso, európai bizottsági elnök arról beszélt a héten Athénban, a soros görög EU-elnökség kezdetén, hogy a tavaszi választásokat az európai középpártok nyerik majd, és az EU-ellenes szélsőségesek nem jutnak az egész EU-t megbénító befolyáshoz (ld. Bruxinfo 2014.01.09.), az utóbbiak egyik erős emberének számító Marie Le Pen Párizsban brit és amerikai újságírók előtt már a „nemzeti pártok” választások utáni prioritásait vázolta.

Le Pen szerint e politikai erők legfontosabb dolga az Európai Parlamentbe bejutva az lesz, hogy „minden eszközzel, maximális mértékben” blokkoljanak bármit, ami a „népeinket megillető hatáskörök további, EU-szintekre történő átadását célozná”. A sajtóbeszélgetésről tudósító Financial Times tudósítója egyúttal idézte a francia politikus asszony legfőbb (európai) politikai célját: „Le kell rombolnunk a brüsszeli falat, úgy, ahogyan a Berlini Fallal tettük”.

Le Pen utalt arra, hogy pártja a közelmúltban választási szövetségre lépett a Geert Wilders vezette holland EU-ellenes Szabadság Párttal, miközben együttműködésre törekednek a többi „hasonló gondolkodású” politikai formációval is Európában, főként Ausztriában, Svédországban és Olaszországban. Elismerte, hogy az EU-ellenesség zászlóvivőjének számító brit függetlenségi párttal, a UKIP-pal egyelőre nem teremtettek közös platformot – az utóbbi eddig inkább távolságot tartott a korábban antiszemita megnyilvánulásoktól sem visszariadó Nemzeti Fronttól -, de ettől még „barátjának” nevezte a UKIP-vezér Nigel Farage-t, és hangsúlyozta, hogy az FN és a UKIP nagyon hasonló politikát vall „a szovjet európai unióról”.

A beszélgetés során Le Pen – aki más korábbi nyilatkozataiban már értésre adta, hogy belátható időn belül az EU-nak a Szovjetunióhoz hasonló felbomlására számít – következetesen a nemzeti szempontok prioritását hangsúlyozta. A folyamatban lévő EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról megjegyezte, nem látja, hogy az bármilyen formában is Franciaország érdekében állna, az EU-határvédelmet pedig „egy nagy vicc”-nek minősítette, miközben erőteljesen szorgalmazta a bevándorlások szigorú korlátozását.

Hírdetés

A Nemzeti Front elnöke egyúttal jelezte, hogy pártja – története során először – mintegy 500 helyen állít majd jelöltet, beleértve minden, legalább 10 ezer lakos számláló várost.

Az FN a legutóbbi EP-választások idején, 2009-ben csak 6 százalékot szerzett, most azonban, a pártot a gazdasági válságot kísérő megszorítások, valamint a jelenlegi elnök Francois Hollande rekordokat döntő népszerűtlensége miatt valamennyi közvélemény-kutatás listavezetőként hozza ki. Megfigyelők megjegyzik, hogy Marie Le Pen már a 2012-es elnökválasztáson is 18 százalékot gyűjtött be.

A szélsőséges pártok erősödése – legalábbis a nemzeti politikát közvetlenül kevésbé érintő tavaszi európai választások vonatkozásában – más országokban is egyelőre töretlennek látszik. Változatlanul jó esélyeket jósolnak Le Penék holland szövetségesének, Geert Wildersnek, miként Görögországban is, a görög mentőcsomagot ellenző, baloldali radikális Sziriza a legfrissebb felmérések szerint jelenleg a legerősebb párt (22 százalékukat 20 százalékkal követi a kormányt jelenleg vezető Új Demokrácia pártja).

A görög kormány által is újnácinak minősített Görög Hajnal a megkérdezettek 11 százalékának a támogatását élvezi jelenleg az EUObserver szerint, amivel jó esélyük nyílhat arra, hogy minimum az újjáválasztott Európai Parlamentbe maguk is képviselőket küldhetnek majd.

Marie Le Pen egyébként két párttal zárt ki együttműködést, legalábbis a választási kampány jelenlegi szakaszában: a görög Arany Hajnallal, és a magyar Jobbikkal.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »