A Brit Királyi Légierő iraki gépeit felfegyverezhették orosz gépek ellen

A Brit Királyi Légierő iraki gépeit felfegyverezhették orosz gépek ellen

A brit külügyminisztérium hétfői bejelentése szerint az orosz kormány magyarázatot kért Nagy-Britanniától azokra a brit sajtóértesülésekre, hogy a brit királyi légierő (RAF) Irakban tevékenykedő harci repülőgépeit orosz gépek lelövésére alkalmas fegyverzettel szerelnék fel.

A londoni külügyi szóvivő “pontatlannak” nevezte az erről szóló értesüléseket, a brit védelmi minisztérium hétfői nyilatkozata szerint pedig “semmiféle valóságalapja nincs” e híreszteléseknek.
Több brit lapban is – név nélkül nyilatkozó brit kormányilletékesekre hivatkozva – olyan értesülések jelentek meg, hogy az RAF Tornado típusú harci gépeit, amelyek az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet iraki állásai elleni műveletekben vesznek részt, levegő-levegő rakétákkal is felszerelik, arra az esetre, ha az orosz légierő repülőgépei támadó szándékkal közelítenének feléjük.
A brit külügyminisztérium hétfői bejelentése szerint Moszkvában bekérették a brit nagykövetség katonai attaséját, akitől magyarázatot kértek ezekre az értesülésekre.
A londoni külügyi szóvivő szerint közölték az orosz kormánnyal, hogy az erről szóló hírek “pontatlanok”, az attasé ugyanakkor megerősítette a brit kormány aggodalmát is amiatt, hogy a Szíriában hadműveleteket végrehajtó orosz harci repülőgépek a brit adatok alapján vezérlés nélküli fegyverzettel támadják a mérsékelt szíriai ellenzéki csoportokat is, és bevetéseiknek számos civil halálos áldozata van.
Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete a The Times című konzervatív brit napilap hétfői beszámolója szerint “értelmezhetetlennek” nevezte azt a felvetést, hogy brit és orosz harci repülőgépek konfliktushelyzetbe kerülhetnek, tekintettel arra, hogy az orosz légierő nem hajt végre bevetéseket az iraki légtérben, csak Szíriában, az RAF pedig csak az Iszlám Állam iraki állásait támadja, a szíriai légi műveletekbe nem kapcsolódott be.
Jakovenko szerint ennek alapján kérdéses, hogy mi a célja az ilyen “provokatív médiakiszivárogtatásoknak”.

Hírdetés

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »