A brit haderőt „egy délután alatt” leradírozná a földről az orosz hadsereg

A brit haderőt „egy délután alatt” leradírozná a földről az orosz hadsereg

A tekintélyes Történelmi Elemző és Konfliktus Kutató Központ (CHACR) – a brit hadsereg saját agytrösztje – elemzést hozott nyilvánosságra, amely bemutatja, hogy a brit hadsereget a hosszú évek óta tartó költségnyírbálások olyannyira legyengítették, hogy egy Oroszországhoz hasonló országgal való háború esetén „egyetlen délután” alatt likvidálnák – írja a presstv.ir. A 2010-ben még David Cameron által elindított haderő-leépítés a kezdetektől heves viták kérésztüzében állt.

A CHACR azt vizsgálta, hogy a brit hadsereg készen áll-e egy ilyen eshetőségre. Arra jutottak: az emberi erőforrás és éllóképesség tekintetében biztosan nem, legalábbis ez derült ki egy kétnapos szemináriumon, jelenleg is aktív, illetve nyugalmazott tisztek előadásból.

A szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a Birit Hadsereg jelenleg nem lenne képes megismételni a 2003-as iraki küldetést. Tony Blair kormánya akkor a brit fegyveres erők 120 ezer tagját küldte az arab országba. Úgy látják, hogy London jelenleg mindössze 10 ezer katonát lenne képes kiállítani. A brit védelmi minisztérium valótlannak tartja a CHACR megállapításait, szerintük a brit hadsereg bármilyen fenyegetésre képes reagálni.

A jelentés akkor került napvilágra amikor a britek, a franciákkal megtartott közös hadgyakorlat keretében éppen ezt tesztelték, hogy a Csalagúton keresztül hogyan tudnak Franciaországba tankokat küldeni. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy harckocsikat szállítottak a Csalagútban. A gyakorlat célja az volt, hogy felmérjék, Anglia és a NATO tagországok egy orosz agresszió esetén milyen gyorsan tudnának csapatokat küldeni Kelet-Európába. Az állítólagos orosz fenyegetésre miatt a brit katonai hivatalnokok a védelmi kiadások növelését szorgalmazzák.

Hírdetés

Jelenleg repülőgép-hordozójuk sincs

A 2010. májusában a David Cameron vezetésével hatalomra jutó konzervatív-liberális koalíció kezdett bele a brit haderő leépítésébe. Ezzel párhuzamosan a védelmi kiadásokat is alaposan megnyirbálták. A haderő mindhárom fegyvernemét érintették az elbocsájtások és a megszorítások, több lépcsőben összesen 20 ezer katona került utcára. A leépítés az akkori kormányzat azzal indokolta, hogy az fenntarthatóvá teszi a szigetország katonai erejét, az ellenzék, saját tisztjei és az Egyesült Államok volt védelmi minisztere viszont jelentős kockázatokról beszéltek.

A takarékosság keretében nyugdíjazták az Ark Royal repülőgép-hordozót a helyből felszállni képes Harrierekkel együtt. Az új anyahajót, a HMS Queen Elizabeth-et a brit uralkodó II. Erzsébet királynő ugyan már 2014-ben felavatta, azonban legkorábban 2020-ban állhat hadrendbe. Így az egykor hadiflottájára olyan büszke Anglia, jelenleg nem rendelkezik bevethető repülőgép-hordozóval.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »