A BRFK volt nyomozója szerint az arab „szervezők” már a ’90-es évek elején megjelentek Magyarországon – „az égvilágon semmit nem lehetett tudni ezekről az emberekről”

A BRFK volt nyomozója szerint az arab „szervezők” már a ’90-es évek elején megjelentek Magyarországon – „az égvilágon semmit nem lehetett tudni ezekről az emberekről”

Nem az elmúlt két-három évben kezdtek beszivárogni Európába a kétes hátterű, ismeretlen előéletű, arab származású személyek. Már a ’90-es évek közepén megjelentek Budapesten olyan, Közel-Keletről érkezett fiatal férfiak, akikről nem lehetett tudni, milyen célból tartózkodtak a magyar fővárosban, mivel foglalkoztak, kikkel álltak kapcsolatban – erről beszélt a Privatkopo.hu-nak Teplán Tibor, a BRFK Életvédelmi és Rablási Osztályának volt nyomozója.

Teplán Tibor szerint már a kilencvenes évek első felében megjelentek Magyarországon olyan, közel-keleti országokból (Szíria, Jordánia, Egyiptom) származó fiatal férfiak, akiknek előéletéről, kapcsolatrendszeréről, valamint itt tartózkodásuk céljáról a rendvédelmi szervek nem rendelkeztek információkkal. A hivatalos magyarázat szerint az arab fiatalemberek tanulni érkeztek hazánkba, de az egykori nyomozó szerint a „diákok” jelentős része az egyetem épületét a legjobb esetben is csak egyszer, a beiratkozás alkalmával láthatta…

Hírdetés

De voltak más furcsaságok is. „1996-ban a látókörünkbe került egy arab férfi, aki a papírja szerint egyiptomi volt, a tartózkodási engedélye lejárt” – mesélte Teplán. „Azt állította, hogy részt vett az 1981-ben, Anvar Szadat elnök ellen végrehajtott merényletben, ezért kapott menekült státuszt a magyar hatóságoktól. Átadtuk a Külföldieket Ellenőrző Osztálynak (KEO), jelentést írtunk az esetről. Három nappal később ismét a karjainkba sétált, de a tartózkodási engedélyében már az állt, hogy szíriai. Megint bekísértük a KEO-ra, jelentést írtunk. Két hét elteltével újra belénk futott az emberünk, ám ekkor a tartózkodási engedélye szerint már jordán volt…”

A BRFK volt nyomozója elmondta, hogy a kilencvenes években a magyar fővárosban tartózkodó arab származású személyek közül többel kapcsolatban felmerült, hogy együttműködhettek a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) vagy a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH), ezért bizonyos fokig védettséget élveztek. „Az égvilágon semmit nem lehetett tudni ezekről az emberekről, miért vannak nálunk, valójában mivel foglalkoznak, kikkel állnak kapcsolatban, kiknek és milyen célból utalgatnak pénzeket, és az előéletükről sem rendelkeztünk információkkal” – magyarázta Teplán. „Volt egy jordán fickó, aki emberrablásért ült 6 hónapot előzetesben, a nyomozás során kiderült róla, hogy arab származású személyeknek nyújtott segítséget abban, hogy Magyarországra beutazhassanak, és tartózkodási engedélyhez jussanak – hivatalban lévő politikusok közreműködésével.” A volt zsaru ezzel összefüggésben megemlítette H. A.-t, az SZDSZ akkori országgyűlési képviselőjét. „Aztán egyszer csak a jordán eltűnt a szemünk elől, soha többé nem láttuk. Vélhetően eltűntették” – tette hozzá.

Teplán úgy véli, az úgynevezett arab szervezők, kapcsolatépítők Európába települése már a ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején megkezdődött, az akkori politikai garnitúra közreműködésével, támogatásával – ellenőrizetlenül – érkeztek hazánkba kétes hátterű személyek a Közel-Keletről.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »