A Brexit kézzelfogható hatása: zsidó családok menekülnének Németországba

Megdöbbentő rettegési hullám söpört végig az angliai másod- és harmadgenerációs zsidók körében, miután a britek kiléptek az unióból. A zsidó származású családok szerint azóta érezhetően megnőtt az idegenellenes, antiszemita hangulat a szigetországban.

Magyar Menedék - Badiny

A vélt aggodalmak zsidó közösségek részéről azután kaptak lángra, miután a kilépéspárti, nacionalistább kampánynarratíva aratott győzelmet a brit lakosok körében. Azonban félelmeik meglehetősen furcsa testet öltöttek, ugyanis több aggódó zsidó Németországba szeretne visszatérni úgy, hogy a német holokauszt-károsultak számára fenntartott állampolgársági restauráció keretében új nemzetiségért folyamodnának.

Hírdetés

Ugyanakkor brit állampolgárságukról sem szeretnének lemondani, így egyesek abban reménykednek, hogy kiemelt, kettős állampolgári státuszt élvezhetnek majd a német hatóságok jóvoltából. Szokásos: a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon.

A német törvények alapján minden eredetileg német állampolgárságú személy, úgynevezett restaurációs kérelem alapján, visszakaphatja állampolgárságát abban az esetben, ha 1933. január 30-a és 1945. május 8-a között arra kényszerült, hogy nemzetiségi, vallási vagy etnikai okok miatt el hagyja az országot.

Rachel Houseman, zsidó befektetési bankár szerint elképesztő módon megnőtt a rasszizmus Nagy-Britanniában, ezért inkább visszaköltözne Németországba:

A Brexit a pénzügyi szektorra is nagy hatással lesz, így nagyon kis esélyt látok az optimizmusra. […] az egyre növekvő utálat ellen, mi zsidók sem tudunk immunisak lenni.” – FOGALMAZOTT ŐSZINTÉN.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »