A Brexit bosszúja: a nagy pártokat büntették a brit szavazók a részleges helyhatósági választásokon

A teljes lakosság alig több mint fele támogatja már csak a torykat és a Munkáspártot.

Több mint 1300 tanácsnoki helyet veszítettek a helyi választásokon a kormányzó Konzervatívok az Egyesült Királyságban, de a fő ellenzéki erőt, a Munkáspártot is megbüntették a szavazók – derül ki a csütörtöki szavazás voksainak összesítése után. Angliában és Észak-Írországban összesen több mint 8800 tanácsnoki mandátum sorsáról döntöttek 259 településen.

A nagy pártok bukását elsősorban a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságokkal magyarázzák – egyik pártnál sincs egységes álláspont a kérdésben, a kilépés dátumát pedig már kétszer kellett módosítani az elmúlt hetekben.

Hírdetés

Az előzetes felmérésekből ennek ellenére arra következtettek, hogy a Labour újabb képviselői helyeket szerezhet, ám végül a szavazásból egyedül a Liberális Demokraták jöttek ki jól. A Vince Cable vezette, EU-párti szervezet 10 tanácsban került többségbe, rajtuk kívül a zöldek és a függetlenek is meglepően jól szerepeltek – írja összefoglalójában a Guardian. A Lib Dem 691 fős mandátumnyereségben volt, ami azt jelenti, hogy több mint a kétszeresére nőtt tanácsi képviselőinek száma. A Zöldek 192 fővel – eddigi mandátumaik számának több mint a háromszorosával – növelték helyhatósági képviselőik létszámát. A konzervatívok 43 angliai tanácsban eddigi többségüket is elvesztették, a Liberális Demokraták viszont 8-ról 18-ra növelték azoknak a tanácsoknak a számát, amelyekben az ő képviselőik vannak többségben.

A BBC által elvégzett számítások szerint a helyhatósági választások eredménye arra utal, hogy országos parlamenti választások esetén – ugyanilyen szavazatmegoszlás kivetítésével – a Theresa May vezette Konzervatív Pártra és a Munkáspártra egyaránt 28 százaléknyian, vagyis a két pártra a teljes választópolgárságon belül 56 százaléknyian szavaztak volna. Egy éve még 35-35 százalékos volt ez az arány, míg a 2017-es előrehozott parlamenti választásokon a két nagy párt az összes leadott szavazat 80 százalékát szerezte meg.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »