A BP elnöke szerint senki nem tervezi csökkenteni az olajtermelését

Szakértők egyetértenek abban, hogy a kőolaj árát egyebek között a termelés visszafogásával lehetne ismét emelkedésre bírni, viszont úgy tűnik, nincs piaci szereplő, aki ezt megtenné.

Bob Dudley, a BP vezérigazgatója szerdán egy londoni nemzetközi energia fórumon azt mondta, hogy sem az OPEC, sem pedig a szervezeten kívüli olajtermelők, így Oroszország sem fogja csökkenteni az olajtermelését. "Rövid távon biztosan nem lesz termeléscsökkentés" – vélekedett az olajvállalat vezetője.

Hírdetés

A londoni konferencián hasonlóan fogalmazott a Rosznyefty (Rosneft) vezető orosz olajvállalat és egyben a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcége vezérigazgatója is. Igor Szecsin szerint igen kétséges, hogy megállapodás születne az olajtermelők között a termeléscsökkentésről. Úgy fogalmazott: "ugyan már, ki csökkentene?! A szaúdiak vagy az irániak, esetleg Oroszország egyedül?"

Januárban rekordszintű, napi 10,88 millió hordó volt az orosz olajtermelés, 1,5 százalékkal múlta felül a decemberit. Eközben az OPEC januári olajtermelése napi 32,33 millió hordó volt, 131 ezer hordóval több, mint decemberben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »