A borotválkozás titkai: nagyító alatt a férfibőr

A borotválkozás titkai: nagyító alatt a férfibőr

Miért használjunk inkább szappant a borotválkozáshoz? Jó-e az eldobható borotva? Miért húzzuk mindig a szőrnövekedés irányával megegyezően a pengét? Nagyító alatt a férfibőr!

Az arcszőrzet sokak szerint tekintély. De azoknak, akik mégis a napi borotválkozást választják, érdemes a bőrük érdekében egy-két alapszabályt betartani.

A helyes borotválkozás a bőr és a szőrszálak felpuhításával kezdődik. Ennek hiányában ugyanis könnyen kipattoghat a bőr. Gellei Áron, a híres Gellei dinasztia legifjabb tagja, borbélyként a forróvizes törölközőt ajánlja. Mindössze 5 percre kell beborítani vele az arcot. De idő hiányában akár a reggeli forró zuhany is elég lehet, hogy a bőr kellően felpuhuljon.

Peterman Krisztina gyógykozmetikus a bőr további felpuhításához a szappant ajánlja. A szappan ugyanis hámoldó, feloldja az arcon összegyűlt faggyút és vele együtt a szennyeződéseket. A tiszta bőr pedig elengedhetetlen a borotválkozáshoz, hiszen így számos bőrprobléma, fertőzés elkerülhető.

A borbélypamacs használatát is javasolja. Egyrészt nagyon praktikus, másrészt hangulatot ad a borotválkozásnak. A pamacs esetén is a legfontosabb a tisztán tartás. Használat után egyszerűen ki kell öblíteni forró víz alatt, majd fejjel lefelé fordítva hagyni kell a vizet kicsepegni. A kozmetikus szerint alkalmanként pár órára a fagyasztóba is be lehet tenni, így mindenféle baktérium elpusztul.

Hírdetés

Ezután jöhet a borotva. Gellei Áron szerint, ha a bőr kellően elő lett készítve, akár egy eldobható borotva is megteszi. A választást természetesen a pénztárca szabja  meg, de tény, hogy egy jó minőségű biztonsági borotvával is lehet sérüléseket okozni, ha nem lett megfelelően előkészítve a bőr. Fontos, hogy a pengét mindig a szőr növekedésének irányával megegyezően kell húzni. Ha szükséges, inkább húzzák át kétszer is, de semmiképp ne a szőr növekedésével ellentétesen.

Érzékeny bőr esetén néha a megfelelő előkészítés és technika ellenére is kipattog az arc. Ilyenkor és egyéb bőrproblémák esetén – benőtt szőr, anyajegy – különösen óvatosan kell a pengével bánni. Az anyajegyeken például sosem szabad keresztülhaladni. A penge esetén ugyancsak fontos a higiénia. Fertőtlenítésre elég a forró víz, és a gyakori pengecsere is ajánlott. Gyakori problémák esetén érdemes kozmetikus vagy bőrgyógyász segítségét kérni.

Végül jöhet a fertőtlenítés és a hidratálás. Vérzéscsillapításra érdemes timsórudat tartani a szekrényben. Bőrápoláshoz pedig, ha lehet, inkább a természetes összetevőjű kozmetikumokat ajánlják a szakemberek.

Aki pedig kedvet kapott, hogy bepillantson egy igazi borbélyszalonba, ahol 220 kilós székek és farmerkötényes borbélyok várják a szépülni vágyó férfiakat, mindenképp nézze meg az Életvonal riportját! Nők garantáltan nem lesznek!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »