A bolondját járatták a hatóságokkal, karanténba került a romatelep

A bolondját járatták a hatóságokkal, karanténba került a romatelep

Másodjára is elutasították, hogy leteszteljék őket a révi cigánytelep lakói. Nem lesz újabb próbálkozás: a hatáságok karanténba helyezték a közel félezer fős kolóniát.
Karantént rendeltek el a hatóságok a révi romatelepen, miután a Bihar megyei település több mint félezer fős közösségének csupán egyharmada engedte, hogy leteszteljék őket az új típusú koronavírusra. A megyei közegészségügyi hatóságok

helyi szinten elsőként vetették volna be a közösségi tesztelés módszerét a révi romatelepen, miután annak több tagja is kórházba került az új típusú koronavírus okozta betegséggel, a Covid-19-cel.

Az elsőként Bihar megyében alkalmazott módszer azonban nem vezetett eredményre a cigánysoron: a közel 500 lelkes közösség tagjainak zöme csütörtökön megtagadta, hogy mintát vegyenek tőle az illetékesek.

Az egészségügyi hatóságok szombaton ismét szerencsét próbáltak, de kevés eredménnyel, második nekifutásra a közösség 476 tagja közül 123 állt kötélnek

– írta internetes oldalán a Bihoreanul. A lap szerint a cigánytelep lakói annak ellenére utasították el a tesztelést, hogy a hatóságok képviselői mellett saját képviselőik is megpróbáltak a lelkükre beszélni.

Hírdetés

Dorel Cosma révi polgármester szerint a hatóságok két napig készítették elő a tesztelést, a község romatelepe lett volna ugyanis az első kisközösség a megyében, ahol kipróbálták volna a két hete bevezetett közösségi tesztelés módszerét, melyet előtte a megye karanténközpontjaiban alkalmaztak sikeresen.

„Rév lett volna az első Bihar megyei település, ahol közösségi tesztelést végeznek a romatelep nagyszámú lakója miatt.

A 476 személyből négyet, köztük magát a cigányvajdát is a nagyváradi városi kórházban ápolják” – mondta a lapnak Cosma.

A polgármester szerint a teszteléssel a további fertőzötteket szerették volna kiszűrni, de sem elöljáróiknak, sem neki nem sikerült meggyőzni a romákat, hogy a mintavétel a javukat szolgálja.

„Nincs mit tennünk, nem kötelezhetjük őket, erőszakkal nem lehet jót tenni. Elszigeteljük őket, még ha egy halom pénzt is kell költenünk az étkeztetésükre” – tette hozzá.

A fenyegetésre pénteken a romák meggondolták magukat, ám amikor a DSP és az élesdi kórház illetékesei teljes felszerelésben, csendőrségi kísérettel ismét kiszálltak a helyszínre, csupán egyharmaduk állt kötélnek,

noha még pünkösdista lelkészük is megpróbálta meggyőzni őket. Az egészségügyi hatóságok a második próbálkozást is kudarcként könyvelték el, és úgy döntöttek, többet nem kísérleteznek, hanem a teljes közösséget elszigetelik, csendőrökkel és rendőrökkel őriztetik, hogy tagjai ne terjeszthessék a vírust.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »