A bolgár alternatívok kedvenc rögeszméi

A bolgár alternatívok kedvenc rögeszméi

Ahogy minden országban, Bulgáriában is létezik az alternatív – jellemzően dilettáns – nyelvészet és őskutatás. Általában meséket mondanak, kárt nemigen okoznak.

Íme az 5 fő tézis, amihez szinte minden bolgár “alternatív” ragaszkodik.

“A trákok azonosak a bolgárokkal.”

A rögeszme alapja valós, csak az értelmezése téves. A mai bolgárok genetikailag a leginkább trákok, ez szimpla tény, a trák elem a legerősebb. (Beleértve saját magamat is, én is apai ágon tipikus trák génekkel rendelkezem.) A gond az, hogy a genetika nem azonos a identitással. A trák identitás pedig megszűnt kb. 1800 éve, beleolvadt a görögbe.

“A bolgár állam alapítása nem 681.”

Hanem valamikor a IV. sz. A gond: semmi nyom nincs erre. Ráadásul itt inkoherencia is van az előző ponttal. Hiszen ha trák=bolgár, akkor a bolgár államalapítás a dokumentált trák államokhoz kell, hogy köthető legyen. Az első dokumentált trák állam pedig az i. e. 480-ban alapított az Odrisziai Királyság, mely a mai Bulgária központi részén volt, a Balkán-hegységtől délre. Egészen az i. sz. I. sz-ig létezett, amikor Róma meghódította.

Szóval ha trák=bolgár, akkor az államalapítás 2500 éve volt! Miért csak 1600 éve?

“Az ősbolgárok nem türkök.”

Hírdetés

Ennek oka érzelmi, hiszen kellemetlen lenne a törökök rokonainak lenni.

Egyébként ezt nem csak dilettánsok vetik fel, hanem valódi alternatívok is. Máig vitatott, hogy iráni vagy türk nép volt-e az ősbolgár, bár a többségi nézet a türk. A dilettánsok szerint viszont az ősbolgárok trákok és kész, elvándorolt népesség, aki aztán visszavándorolt.

A probléma még itt: mi van a kaukázusi és Volga-menti bizonyítottan ősbolgár-származék népekkel? Más nyelvet vettek fel esetleg, mi történt? Mind a balkárok (ők a kaukázusi ősbolgár-származékok), mind a csuvasok (ők a Volgai Bulgária örökösei) magukat és nyelvüket türknek tekintik.

“A bolgárok nem a IX. században vették fel a kereszténységet.”

Ez következik a korábbiakból. Hiszen ha a bolgár állam IV. századi, akkor nyilván a kereszténység felvétele is korábban történet.

“A bolgárok nem szlávok, sőt szlávok nem is léteznek.”

Szerintem ez a legviccesebb tézis. Hogyan is lehetnek szláv nyelvek ott, ahol az alternatívok szerint se voltak bolgárok. Hogyan kezdtek ezek a népek bolgárul beszélni? Ráadásul ha szláv=bolgár és trák=bolgár, akkor miért nem képesek a tudósok megfejteni a trák feliratok zömét?

A többi 4 pontot még értem valamennyire, valami kevés logika is van bennük, de ebben csak abszurditást látok.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »