A BLM-es térdeplés nettó politika, semmi köze a rasszizmus elleni tiltakozáshoz

Miért vált ki egyesekből heves indulatokat az MLSZ döntése, miszerint a magyar válogatott nem hajlandó a mérkőzések előtti BLM-mozgalomhoz köthető térdelésre? – tették fel a kérdést az M5 Ez itt a kérdés adásában.

A műsorban felidézték, hogy a múlt heti Magyarország–Írország futballmérkőzésen a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közleményének megfelelően a magyar labdarúgó-válogatott tagjai nem térdeltek le a mérkőzés megkezdése előtt az írekkel ellentétben, akik a nyugati trendnek megfelelően fél térdre ereszkedtek, kimutatva szolidaritásukat a Black Lives Matter mozgalommal. A magyar szurkolók füttykoncerttel fejezték ki nemtetszésüket a külföldről importált ideológia bemutatkozása ellen. A magyar válogatott tagjai a mezükön lévő „Respect” (tisztelet) feliratra mutattak, és ezzel fejezték ki a rasszizmus elleni elkötelezettségüket.

Több baloldali politikus, például Niedermüller Péter DK-s polgármester vagy Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke sem értett ezzel egyet, szerintük a válogatottnak igenis térdelnie kellett volna.

Schiffer András ügyvéd, az LMP alapítója és korábbi társelnöke szerint az UEFA szerint két dolognak nincs helye a pályán. Az egyik a rasszizmus, a másik a politika.

Hírdetés

„Ez a BLM-es térdeplés nettó politika, semmi köze a rasszizmus elleni tiltakozáshoz. Ez amerikai belpolitika” – fogalmazott.

Szerinte a „térdeléskampány” szembemegy azzal az UEFA-előírással, amely szerint a politikának nincs helye a pályán. Ezért szerinte nem a magyarok, hanem az írek és a többi válogatott ellen kellene vizsgálatot indítania az európai futballszövetségnek, amelynek játékosai letérdelnek a meccsek előtt.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a térdelés egy az Egyesült Államokból importált szokás, amit Nyugat-Európában is átvettek, de nekünk Közép-Európában ehhez semmi közünk.

„Akik elvárnák ezt Magyarországon is, azok egyszerűen Nyugat-imádók, akiknek bármit mondanak, például, hogy mindenki tolja le a nadrágját, nekik az is tetszene” – mondta.

A műsorban téma volt még, hogy a Google médiaóriás 2019 után ismét több tízmillió amerikai polgár egészségügyi adataihoz jutott hozzá, erről azonban sem az orvosokat, sem a betegeket nem tájékoztatták. Végül a Great Reset, azaz a pandémia utáni nagy újraindítás kapcsán felmerült teóriákról beszélgettek a műsor vendégei.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »