A Biszku Bélát is futni hagyó kormány szólítja fel a világot a kommunista gazemberek elszámoltatására

A Biszku Bélát is futni hagyó kormány szólítja fel a világot a kommunista gazemberek elszámoltatására

Magyarország is támogatja a tallinni nyilatkozatot, amely megteremtené a lehetőségét például egy kommunista rendszerek bűneit vizsgáló különleges intézmény létrejöttének – közölte Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára augusztus 23-án az MTI-vel.

A mai napig a szocialista diktatúra ügynöklistáin ülő, Biszku Bélát is futni hagyó kormány államtitkára Észtország fővárosában a totalitárius diktatúrák európai áldozatainak világnapja alkalmából tartott konferencia szünetében telefonon elmondta: a nyilatkozat történelmi lehetőséget biztosít arra, hogy a "náci" bűnök mellett a kommunista bűncselekmények is előtérbe kerülhessenek, az elkövetőket pedig elszámoltathassák.

A konferencián az észt és a magyar félen kívül képviseltette magát Csehország, Grúzia, Lengyelország, Litvánia és Portugália is – tette hozzá.

Az úgynevezett tallinni nyilatkozatban egyebek mellett az áll, hogy a támogatóknak fel kell lépniük a totalitárius rendszerek ellen, függetlenül attól, hogy mely ideológia talaján állnak, illetve milyen formában jelentkeznek.

"Egyes országokban" elégtelen

Hírdetés

Rögzítették azt is, hogy a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatainak joga van az igazságszolgáltatáshoz. Sajnálatos módon a kommunista rendszerek bűnei miatt indított nyomozás és vádemelés elégtelen és következetlen volt egyes országokban.

A jelenleg működő, nemzetek feletti bíróságok hatásköre nem terjed ki a kommunista rendszerek által elkövetett korábbi bűncselekmények kivizsgálására és a bűnösök megbüntetésére.

Van pofájuk a szabotőröknek számon kérni

„Szükségesnek tartjuk annak a lehetőségnek a vizsgálatát, amely eredményeként nemzetek feletti együttműködés keretében egy, a totalitárius, köztük a kommunista rendszerek bűneit vizsgáló különleges intézmény jöhessen létre, miként ez a ‘nácik’ által elkövetett bűncselekmények vizsgálata és a bűnösök megbüntetése esetében történt” – sorolta az ’56-os megtorlást levezénylő kommunista belügyminisztert futni hagyó kormány államtitkára a dokumentum pontjait.

A nyilatkozat támogatói felszólítottak minden európai országot, hogy erkölcsileg és anyagilag támogassa a totalitárius rendszerek történetének vizsgálatát, megakadályozva ezzel a történelmi tények manipulálását és előmozdítva a vizsgálatok eredményének bemutatását.

Répássy Róbertnek volt pofája az elszabotált Biszku-ügyről is beszélni: szerinte a konferencián fontos téma volt, a jelenlévők nagy érdeklődést tanúsítottak az üggyel kapcsolatban.

(MTI nyomán)

A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke szerint Biszku Béla egyetlen percet nem fog börtönben tölteni

A Fidesz nem aggódik a Biszku-per miatt, várják a "végső ítéletet" – ami már nem evilági lesz

"Egy napot se fog ülni!" – Új eljárás lesz a Biszku-perben, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezték


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »