A bíróság megtiltotta Bolsonaronak, hogy a karanténnal ellentétes üzeneteket tegyen közzé

Megtiltotta szombaton a szövetségi bíróság Brazíliában, hogy a kormány olyan hirdetést tegyen közzé, amellyel szembemegy a helyi szinten az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokkal.

Jair Bolsonaro jobboldali elnök kormánya ugyanis “Brazília nem állhat le” címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását.

A brazil elnöki hivatal megerősítette, hogy a videó létezik, de hangsúlyozták hogy pusztán kísérleti jellegű videóról van szó. A hirdetést az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor Facebook-oldalán tette közzé, ahol még szombaton is elérhető volt.

Döntésével a riói bíróság nem csak ennek a videónak a sugárzását tiltotta meg, hanem minden olyan tartalom közzétételét, amely olyan viselkedésre buzdítaná a Brazíliában élőket, amely szembemegy az egészségügyi minisztérium iránymutatásaival.

Hírdetés

Emellett arra is felszólítja a szövetségi kormány felelőseit, hogy ne terjesszenek olyan információkat, amelyek tudományosan nem megalapozottak.

Laura Bastos Carvalho bíró azt is elrendelte, hogy 24 órán belül irányelvet kell közzétennie a kormánynak, miszerint a “Brazília nem állhat le” kampány nem tudományos alapon nyugszik, és felhívását nem szabad követni.

Jair Bolsonaro korábban “aprócska megfázásnak” nevezte a Covid-19-et, és kemények bírálta azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel a többi között a legsúlyosabban érintett Sao Paulo és Rio de Janeiro állam igyekszik megfékezni a kór terjedését. Brazíliában jelenleg 3417 fertőzött van, és 97 ember halt már bele a járványba.

Az Imperial College London egyetem számításai szerint ha nem tennének semmit az országok a járvány megfékezése érdekében, az 7 milliárd embert fertőzne meg egy év alatt és 40 millió életet követelne.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »