A bíróság felmentette Andrej Babišt a Gólyafészek-ügyben

A bíróság felmentette Andrej Babišt a Gólyafészek-ügyben

A Prágai Városi Bíróság hétfőn felmentette Andrej Babiš volt cseh miniszterelnököt és az ANO mozgalom elnökét a Gólyafészek-ügyben (Čapí hnízdo).

A bíróság felmentette a másodrendű vádlottat, Jana Nagyovát, az Agrofert holding igazgatótanácsának volt alelnökét is. A bíróság szerint nem bizonyított, hogy a vádiratban leírt cselekmény bűncselekmény volt. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezhet.

Egyik vádlott sem jött el személyesen meghallgatni a bíróság ítéletét, ügyvédeik képviselték őket. Múlt héten pénteken azt kérték az eljáró testülettől, hogy távollétükben hozzon ítéletet.

Hírdetés

Nagyovát dotációs csalás bűntettének elkövetésével és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolták. Babišt dotációs csalásban elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolták.

Mindketten többször tagadták bűnösségüket. Ügyvédeik záróbeszédükben megpróbálták meggyőzni a bíróságot arról, hogy a Gólyafészek farm jogosultan kapott európai támogatást. Egyúttal megpróbálták megkérdőjelezni a kulcstanú, az ifjabb Andrej Babiš szavahihetőségét is, aki az apja ellen vallott. A volt miniszterelnök szerint fiát egyes médiumok és olyan személyek manipulálták, akik el akarják távolítani a politikától.

A vád szerint Nagyová 50 millió cseh korona (mintegy kétmillió euró) támogatást kért a Gólyafészek farm multifunkcionális központ megépítéséhez. A támogatást kis- és középvállalkozásoknak szánták. Ezért Babišnak 2007 és 2008 fordulóján biztosítania kellett a cég kilépését az Agrofert holdingból, és át kellett adnia a részvényeket gyermekeinek és élettársának. Egy idő után a cég ismét az Agrofert részévé vált. Az állami képviselő (ügyész) szerint az üzletrész-átruházások célja olyan pénz megszerzése volt, amelyre egyébként nem lettek volna jogosultak.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »