A bíróság a szerzői jogvédő egyesületek javára döntött, újrakezdődhet a jogdíjakkal kapcsolatos tárgyalás

A bíróság a szerzői jogvédő egyesületek javára döntött, újrakezdődhet a jogdíjakkal kapcsolatos tárgyalás

A döntés érelmében visszakerül az igazságügyi miniszter asztalára a 2024-es díjszabásokkal kapcsolatos jóváhagyási eljárás, bár a minisztérium egy hónapon belül kérheti az ítélet felülvizsgálatát is.

A mai napon a bíróság a művészeket képviselő közös jogkezelő egyesületeknek adott igazat a jogdíjak értékkövetésével kapcsolatos perben meghozott ítéletével. Ennek értelmében az igazságügyi miniszternek ismét le kell folytatnia a 2024-es díjszabások jóváhagyási eljárását – írja közleményében az Artisjus.

A szervezet emlékeztet: öt magyar közös jogkezelő bíróságon támadta meg az igazságügyi miniszter határozatait, amelyekkel az összes jogdíjra nézve elutasította a 2024-es inflációs értékkövetést.

Hírdetés

Mint írja, a sok érintett díjszabás miatt több mint 40 per indult – ezek közül a bíróság az egyiket (a kereskedelmi üzletek nyilvános előadásaira vonatkozó tarifájával kapcsolatos eljárást, amelyben a pereket indító mind az öt közös jogkezelő, az Artisjus, EJI, MAHASZ, FilmJus és Hungart is érintett) mintaperré jelölte ki. Ez azt jelenti, hogy ennek a mintájára fogják az összes többi keresetet is elbírálni, a többi pert ennek befejezéséig felfüggesztették.

A jogkezelő szerint a szerzők, előadók és minden más jogosult számára rendkívül pozitív a ma meghozott bírósági döntés, ami lehetőséget ad, hogy továbbra is dolgozzon a jogdíjak vásárlóértékének megőrzéséért. Mint az Artisjus írja, várja, hogy az igazságügyi miniszter az eljárást újra lefolytassa. A szervezet reméli, az a 2024-es díjszabások jóváhagyásával zárul. A közös jogkezelő szervezetek ennek során teljes együttműködést kínálnak.

Az Artisjus azt is hozzáteszi, hogy az Igazságügyi Minisztérium kérheti az ítélet felülvizsgálatát, ennek mérlegeléséhez 30 nap áll rendelkezésére.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »