A Betyársereg vezetője szerint párttá alakulhat az új mozgalom

A Betyársereg vezetője szerint párttá alakulhat az új mozgalom

„Ha párttá alakulunk, a jövő évi országgyűlési választáson is megméretjük magunkat” – mondta a Magyar Időknek Tyirityán Zsolt, a nemrég alakult Erő és Elszántság mozgalom egyik alapítója, a Betyársereg vezetője. Hozzátette: „a mozgalom elsősorban a metapolitika síkján fog működni, azaz az ötletek, szemléletmódok és értékek terjesztéséről szól a társadalomban, azzal a hosszú távú céllal, hogy mély politikai változást érjen el”.

Kitért arra is: furcsállja, hogy Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere neonácinak tartja őket, „amíg el nem váltak útjaink, nem látott tevékenységünkben semmilyen neonáci arculatot”.

http://mno.hu/

Hírdetés

Arra a felvetésre, hogy ő néhány évvel ezelőtt egy interjúban nácinak vallotta magát, Tyirityán Zsolt azt mondta: „Soha nem vallottam magam nácinak. Egy interjúban számomra fontos értékekről beszéltem, amivel definiálni akartam gondolkodásom meghatározó alaptételeit. Megemlítettem, hogy van rassz- és nemzettudatom, hiszek a tekintélyelvre épülő autokráciában, vallom a különbözőség elvét, nem tartom elfogathatónak a deviancia normalitást elsöprő térnyerését. Egy neoliberális újságíró számára e gondolatok összessége azonnal náci besorolás alá kerül.”

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Az interjúban mindemellett Tyirityán Zsolt közölte:

szerinte elképzelhető, hogy a mozgalom párttá alakul, de előtte „bizonyítania kell életképességét, valamint magának a mozgalmi aktivitásnak kell megteremtenie azt a mítoszt, amely mozgósítóerővel rendelkezik”.„A nemzeti radikális oldal romokban hever, tele van csalódott, megkeseredett emberekkel, akiket nagyon nehéz lesz újra hadra fogható állapotba hozni. Az új mítosz kialakulása ezt a folyamatot segítheti.”Úgy véli, a Jobbik néppártosodása nagyban hozzájárult a mítosz lerombolásához.Nem tekintik ellenséges szervezetnek a Jobbikot.A vezetők személyét illetően beszélhetünk „jelenleg is aktív” politikusokról, de neveket „korai lenne mondani”.Szerinte „mérhetően van igény egy vegytiszta szélsőjobboldali erő megjelenítésére a politika világában”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »