A betonfőzelék emléke még mindig kísért, mégis ez a zöldség tarolt a kihíváson

A betonfőzelék emléke még mindig kísért, mégis ez a zöldség tarolt a kihíváson

Régóta állítjuk már, megmenthetjük a bolygót egy tál lencsével, babbal, de néhány hónapja nagyobb fokozatra kapcsoltunk Divinfood projektünk keretében, és a Helló Hüvelyesek kihívásba invitáltunk Titeket! Kimondhatjuk, ezeket a vállalásokat könnyebb megtartani, mint feltakarítani a rizibizi maradékát egy kétéves után.

A kihíváshoz szokás szerint három módon csatlakozhattatok. Belépő szintként azt javasoltuk, próbáljátok ki egy újfajta hüvelyes elkészítését. A bátrabbaknak pedig azt, egyenek heti 1-2, vagy akár 3-4 alkalommal hüvelyesből készült ételt. Összesen 360-an kezdtetek bele a Zuglói Önkormányzattal és az Agri Kulti Kft.-vel közös kihívásba.

Ezúttal is ingyenes webinárral, valamint receptekkel és tippekkel segítettünk Titeket – előbbi a kihívás zárultával adomány ellenében bármikor visszanézhető.

Vegánok és a chilis bab szerelmesei

A kihívás elején megkérdeztünk Titeket, milyen gyakran esztek hüvelyesekből készült ételt, és mely fajták a kedvenceitek. Hiszen mi is tudjuk, az ilyen-olyan alakú és állagú színes kis borsók, babok, lencsék, csicseriborsók és társaik bizony bárkit válogatásra késztetnek – már csak a „puffométer” eltérő kilengései miatt is.

Örömmel láttuk, hogy a kihívásba sokféle motivációtól vezérelve vágtatok bele.

Szép számban tartottak velünk a vega és vegán étrend iránt érdeklődők, akik láthatóan az ízletes, fehérjedús ételeket keresik, legyen szó lencséről, szója alapú termékekről, vagy épp a csicseriborsóról.

Vélhetően a magyaros konyha és a chilis bab szerelmesei lendítettek a bab és zöldborsó fogyasztási rátáját. A csicseriborsó és tofu fogyasztó résztvevőink mögött pedig a közel-, s távol-keleti konyha rajongóit sejtjük.

Néhány hónapja a Tudtos Vásárlóknál mi is végigkóstoltuk (és túléltük) a boltok hüvelyes alapú vega golyóit és fasírtjait, ezért bizton állítjuk, hogy némi odafigyeléssel az otthon készített házi ételekkel simán lepipálhatjuk a bolti kínálatot. Hisz babot, borsót biztosan, de még hazai tofut is könnyen beszerezhetünk, ha a hazai lencse alatt nem is roskadoznak a boltok polcai.

Így hát nyugodt szívvel bátorít(ott)unk Titeket is arra, hogy próbáljátok ki velünk együtt, milyen egy hónapon át rendszeresen fogyasztani ezeket az élelmiszereket.

A kihívás győztese: a sárgaborsó

A résztvevők a kihívás alatt mindenféle hüvelyeseket kóstolgattak, ám közülük is leglátványosabban a sárgaborsó fogyasztása ugrott meg. Pedig szegény sárgaborsó alulmaradt az előzetes népszerűségi index-mérésen:

Hírdetés

A sárgaborsót a kihívás megkezdése előtt csupán a regisztrálók 8%-a sorolta a három leggyakrabban fogyasztott hüvelyes közé.

Az alaposan bevésődött betonfőzelék emlékét a kihívásban ajándék hüvelyes csomagokkal és tippekkel próbáltuk felülírni. Úgy tűnik elindult valami!

Örömmel láttuk, hogy nem csak a fajták sokszínűségét sikerült felfedeznetek, de a szárított és konzervált hüvelyesekben is jobban megláttátok a lehetőséget.

A csicseriborsóból a népszerű humusz mellett készült főzelék, darabos köret és falafel egyaránt.A sárgaborsó főzelék mellett megjelent a sárgaborsó leves, sőt szendvicskrém formájában is fogyott belőle.A zöldlencse átütő sikere úgy tűnik még várat magára…Miért szeretnétek több hüvelyest enni?

Nagy örömünkre a sokféle gasztronómiai motiváción és receptéhségen túl (ami jól mutatja, mennyire része a gasztrokultúránknak és mennyire kedveljük őket),

a regisztrálók 40%-a környezet védelmi szempontokat is mérlegelve döntött úgy, egy hónapig több hüvelyes kerül a tányérjára, legyen bár az élelmiszereink környezetterhelése vagy az állatvédelem miatt.

Annyi bizonyos, a kellemetlen élmények elveszik az ember kedvét a gyakoribb fogyasztástól:

minden harmadik résztvevő keresett olyan módszereket, amivel csökkenthető a hüvelyes ételek puffasztó hatása.

Hogy senkit ne tartson vissza a puffadás, a legfontosabb tippeket, megoldásokat itt szedtük össze:

Hüvelyes kisokos. Így lesz a bab, lencse, csicseriborsó könnyű, emészthető étel

Kihívás könnyedén teljesítve!

98 résztvevővel értünk célba, és bátran mondhatjuk, a kihívás könnyedén teljesíthető, sőt inkább mondható izgalmas kalandozásnak az ízek világában!

A 36 szerencsést, akik ajándékot kaptak, arra kértük, osszák meg velünk, milyen típusú ételeket készítettek a különféle alapanyagokból az egy hónap alatt.

Helló hüvelyesek!A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!Képek forrása: canva.com

A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja. Készült a zuglói önkormányzat és az IKEA támogatásával.

Ez a poszt A betonfőzelék emléke még mindig kísért, mégis ez a zöldség tarolt a kihíváson először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »