A betlehemezés üzenete – beszámoló a HVIM karácsonyi rendezvényéről

A betlehemezés üzenete – beszámoló a HVIM karácsonyi rendezvényéről

Zsúfolásig megtelt a terem a HVIM karácsonyváró rendezvényén. Advent 3. vasárnapja a hagyomány szerint az öröm vasárnapja. Ezért minden évben ezen a napon tartja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az egyre népesebb gyereksereget vonzó karácsonyi ünnepségét. Ahol ennyi gyermek összegyűl, ott az öröm, a jókedv egyébként is garantált, de a betlehemes pásztorjáték népi humora az idősebbek az arcára is mindig mosolyt csal.

Az Öreg pásztor bohókás, mindent félrehalló, mulatságos szövegei mögött mély üzenetek rejlenek. Mert itt nem egy szórakoztató vígjátékról van szó. A betlehemezés egy misztériumjáték, aminek könnyed, tréfás hangulata, de komoly mondanivalója egyaránt lényeges és elhagyhatatlan. Humorral kezeli azt a nagyon is súlyos drámát, hogy az év legsötétebb időszakában vagyunk most éppen, az advent idején. Amikor metsző hideg dúl, a vizek megfagynak és a természet látszólag élettelenné válik. Ilyenkor csak a reményünk marad meg arra, hogy a Fény ismét eljön az életünkbe és új tavaszt hoz, amikor a levelek majd ismét kizöldülnek, a Nap majd ismét kisüt és újra élet költözik a jelenleg halottnak tűnő világba.

Hírdetés

A komor, sötét és kilátástalannak tűnő időkben az ember hajlamos búnak adni a fejét. De ekkor jönnek a jókedvű, tréfás pásztorok, élükön a nagyothalló, állandóan vicces helyzetet teremtő Öreggel, és megmutatják a csodát, az emberiség Reményét, a világ megváltóját, a most született Kis Jézust. Letérdelnek elé, ajándékot visznek neki, hódolatukat és hálájukat fejezik ki, és ezzel példát mutatnak! Mert a karácsonyi csodára való reményteljes várakozásra és a közénk született Jézus előtt való áhítatra igenis évről évre szükség van!

További képek a rendezvényről a Szent Korona Rádió oldalán.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »