A betegség összefogásra ösztönöz

A betegségben egyek vagyunk címmel zajlott az Integrahelp Diakónia projekt második diszkriminációellenes eseménye, melynek fő szervezője az Írisz Ház, a Diakónia fogyatékkal élőket foglalkoztató ágazata.

Az Integrahelp Diakónia projekt célja a Sepsiszentgyörgyön élő hátrányos helyzetű emberek életminőségének javítása, a szegénység, a diszkrimináció és a társadalmi kirekesztés csökkentése. A tevékenységek a város háromnegyedét érintik: az Őrkőt, a Csíki negyedet és Szépmezőt.

A 23 hónapon át zajló projekt foglalkoztatási, szocio-medikális és jogi szolgáltatást biztosít a kedvezményezetteknek, emellett nagy hangsúlyt fektet a diszkrimináció csökkentésére is. Ennek érdekében online kampányokat szerveztek az Integrahelp Diakónia közösségi oldalain, júniusban pedig e gondolat jegyében került sor a Perkucigó című előadásra a Református Vártemplomban a három említett negyed közössége részére.

Hírdetés

A második esemény a vallási alapú megkülönböztetés problematikáját célozta meg, és témául a betegséget választotta. A szervezők úgy gondolták, hogy a betegség egy olyan tragikus életesemény tud lenni egy közösség számára, amely a széthúzás helyett az összefogásra ösztönöz. Ebben a szélsőséges helyzetben felerősödik az empátia, és nem gondolunk arra, hogy ki milyen felekezethez tartozik vagy milyen etnikumú. Mindannyian voltunk már betegek, tudjuk, mennyire kiszolgáltatott ilyenkor az egyén: elszigetelődik, segítségre szorul, tehetetlennek érzi magát. Ilyenkor jó érzéssel tölt el, ha van, akihez fordulni, ha tudjuk, hogy egy közösség gondol ránk, imádkozik értünk.

Az evangelizációnak az őrkői Néri Szent Fülöp Általános Iskola tornaterme adott otthont. A Diakónia-Írisz Ház volt a fő szervező, partnereik pedig a Máltai Szeretetszolgálat, az Esély Egyesület, a Református Vártemplom és az Amenkha Egyesület. Az eseményen Bucsi Zsolt református lelkész, Vintila László katolikus lelkipásztori asszisztens és Dima Cornel pünkösdista lelkipásztor prédikált. Bajcsi Tibor megtérési bizonyságtételt tett, melyben saját betegségéről és a hit általi felgyógyulásról beszélt a jelenlévőknek. Az Esély Egyesület tagja, Ferenczi Kitty beszámolt a civil szervezetek Őrkőn folytatott tevékenységeiről és szolgálatáról. Az esemény zenei kíséretét Langer Csaba és az IDE Együttes biztosította. Az esemény idején a Diakónia és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei ingyenes szűrővizsgálatokat végeztek az arra járó őrkői lakosoknak. A Vártemplom jóvoltából az iskolában gyerekfoglalkozásra került sor, melynek témája szintén a betegség volt, a gyerekek életkorához igazodva. Az evangelizációt egy éneksor zárta a gyerekek előadásában, amelyet a párhuzamosan szervezett foglalkozáson tanultak meg.

A diszkriminációellenes rendezvényt és az Integrahelp Diakónia projektet az Emberi Erőforrásfejlesztési Operatív Program (POCU) támogatta.

Szabó Emese


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »