A belügyminiszterhez fordult a képviselő (Magyarellenesség, gyűlöletkeltés a futballpályákon)

A belügyminiszterhez fordult a képviselő (Magyarellenesség, gyűlöletkeltés a futballpályákon)

A romániai labdarúgás élvonalában szereplő Sepsi OSK legutóbbi mérkőzésein tapasztaltak, az ellenfelek szurkolótáborai magyarellenes és gyűlöletkeltő megnyilvánulásai miatt a belügyminiszterhez fordult Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. A Magyar Polgári Párt RMDSZ-listán Maros megyében mandátumot nyert politikusa arra kért választ a tárcavezetőtől, az illetékes hatóságok mikor és milyen lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy véget vessenek az immár tarthatatlanná váló állapotnak.

A belügyminisztériumban szerdán iktatott levelében Kulcsár-Terza József felidézi, hogy a Sepsi OSK november 8-án a fővárosban a Dinamo Bukarest, valamint november 11-én hazai pályán a Petrolul Ploiești elleni mérkőzésén visszatérő, nagyon súlyos jelenséget tapasztalt, idegengyűlölő megnyilvánulásokat a magyar közösséggel szemben, jelenség, ami megítélése szerint kezdett kicsúszni az ellenőrzés alól. A képviselő szerint megszokott jelenséggé vált, hogy Halál a bozgorokra!, Ki a magyarokkal az országból! és hasonló szlogenek hangzanak el a futballmeccseken, évek óta idegengyűlölő, uszító, rasszista megnyilvánulások színhelyei a stadionok a Sepsi OSK idegenbeli és hazai meccsein egyaránt.

Kulcsár-Terza József a megkeresés további részében ismerteti a Büntető Törvénykönyv, a diszkriminációt büntető 2000/137-es kormányrendelet, valamint a Román Labdarúgó Szövetség szabályzatának idevágó passzusait, majd megállapítja, hogy ezek a megnyilvánulások túl messzire mentek, és felteszi a kérdést közvetlenül Lucian Bode belügyminiszternek: meddig lehet még eltűrni az ilyen viselkedést az úgynevezett szurkolóktól. Felveti továbbá: minek kell történnie, hogy az illetékesek lépjenek, elejét véve annak, hogy súlyosabb esetek is előforduljanak? Végül azt kérdezi a tárcavezetőtől, milyen intézkedéseket terveznek, hogy a sportesemények ismét civilizált körülmények között, a fair play szabályai szerint zajoljanak.

Hírdetés

A képviselő rövid közleményt is kiadott a megkeresésről. Ebben is megemlíti, azt várja a belügyi tárca vezetőjétől, hogy ismertesse, milyen eszközökkel szándékoznak érvényt szerezni az alkotmány, valamint az érvényes jogszabályok előírásainak, és véget vetni az immár lassan tarthatatlanná váló állapotnak, amikor sporteseményeken zavartalanul és büntetlenül lehet gyalázni, illetve kiutasítani az országból egy nemzeti közösséget.

 

Túl sok!

Kemény hangú üzenetet fogalmazott meg a múlt pénteki sepsiszentgyörgyi futballmeccsen történtek kapcsán Anna Maria Popa, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház vezetője is. Az igazgató a közösségi médiában nyilvános felszólítással élt, arra kérve az illetékeseket, hogy a legmagasabb bírsággal és hosszú távú, további büntetéssel sújtsák a Petrolul Ploiești futballklubot, valamint a szurkolókat, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szabályzatában leírtaknak megfelelően. Anna Maria Popa szerint elfogadhatatlan, amit a stadionban a múlt pénteki meccsen kénytelen volt végighallgatni. Bejegyezésében megemlíti, hogy a Sepsi OSK szurkolói békés, civilizált emberek, akik a meccsekre sok esetben a családjukkal együtt mennek. „Anyaként, aggódó állampolgárként és a Sepsi OSK szurkolójaként nem engedem meg, hogy megalázzanak, megsértsenek, valahányszor a csapatot akarom biztatni” – fogalmaz az igazgató. Ana Maria Popa továbbá felszólítja a szövetséget, hogy ne nézzenek félre, vállalják a felelősséget a történtekért, nem lehet így folytatni. „Húszpercnyi legalantasabb káromkodás, gyűlöletre bujtogatás, mocskolódás úgy, hogy arra senki sem reagál, egyszerűen túl sok” – fogalmaz az igazgató.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »