A belgák ellenzik a migrációt

A belgák ellenzik a migrációt

A belgák nagy része egyértelműen ellenzi a menekültbefogadást, és jelentős részük akár a diktátorok keze közé is visszaküldené az érkezetteket – derült ki a Ceci n’est pas une crise nevű, brüsszeli székhelyű alapítvány friss felméréséből. Azzal a felvetéssel, hogy „Nagyon támogatom, hogy a lakóövezetembe menekültek érkezzenek”, a megkérdezettek 53 százaléka nem értett egyet, szemben az azt támogató harminc százalékkal.

Az egyébként magát populizmusellenesnek valló alapítvány adatai­ból az is kiderült: a belgák 49 százaléka akár diktatórikus körülmények közé is visszaküldené a menedékkérőket, 63 százalék pedig ellenzi a kijelentést, miszerint „Belgiumnak megfelelő eszközei vannak a háborús övezetekből érkezők befogadására”. A legtöbben – 54 százalék – azzal is egyetértettek, hogy a bevándorlók veszélyt jelentenek a helyi identitásra, hagyományokra és kultúrára.

Hírdetés

A meglepően migránsellenes eredményeket felmutató felmérés szerint a megkérdezettek legnagyobb része – pontosan ötven százalék – szimpatizál a keleti keresztényekkel, míg a leginkább ellenszenvet kiváltó csoportot – velük csupán huszonhat százalék érzett együtt – az Észak-Afrikából érkezettek jelentik.

A flamandok kétharmada egyébként a klímapolitikát és a környezetvédelmet is prioritásnak tekinti, akárcsak Belgium francia ajkú lakossága. Vallóniában ugyanakkor nyoma sincs a migránsellenes hangoknak: jelenleg a legnagyobb ütemben a helyi Zöldek, illetve a Munkáspárt támogatottsága növekszik, a népszerűségi listák csúcsán pedig a szocialisták állnak. Charles Michel miniszterelnök és liberális pártja, a Reform Mozgalom a 2014-es eredményekhez képest már most több mint hét százalékpontnyit gyengült.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »