A belga titkosszolgálat végig egy másik meccset nézett

A belga titkosszolgálat végig egy másik meccset nézett

A börtönviselt merénylők egyikét az Interpol is körözte. A bombagyárost a törökök tavaly el is kapták, most mégis szabad. Megpróbáltuk megrajzolni az azonosított brüsszeli támadók profilját. A végeredmény: a Charlie Hebdo támadói, a párizsi merénylők és a brüsszeliek életútja számos ponton találkozik, ez mégsem vezette nyomra a hatóságokat.

A tragikus brüsszeli merénylet nyomán megint össztűz zúdul majd a belga rendőrségre és a titkosszolgálatra, a három gyanúsított ugyanis különböző bűncselekmények és szélsőséges kapcsolatai miatt ismert volt a hatóságok előtt. Mégsem sikerült kézre keríteni őket.

A testvérpár fiatalabb tagja, Khalid el-Bakraoui 1989. január 12-én született. Belga és bahamai állampolgársággal is bírt, franciául és arabul beszélt. A 27 éves férfi autólopások és illegális fegyverbirtoklás miatt került a rendőrség látóterébe, öt év börtönre ítélték 2011-ben. Tavaly augusztusban pedig felkerült az Interpol körözési listájára terrorizmus gyanújával, ráadásul a legkeresettebb személyek között tartották számon. Kedden reggel, nagyjából egy órával azután, hogy bátyja működésbe hozta a pokolgépet a Zaventem reptéren, ő is robbantott a brüsszeli Maalbeek metróállomáson.

Hiába jeleztek a törökök

Bátyja, Ibrahim el-Bakraoui nem volt ennyire hírhedt, az Interpol legalábbis nem nyomozott utána. A belga rendőrség ellenben elég jól ismerte, ugyanis remek kapcsolatai voltak a brüsszeli alvilággal. A 29 éves belga állampolgárt 2010-ben kilenc év börtönre ítélték, ugyanis egy rablás alkalmával Kalasnyikovval nyitott tüzet a kiérkező rendőrökre. Ennek ellenére néhány év elteltével – vélhetőleg jó magaviselet miatt, vagy mert volt egy jó ügyvédje – kiszabadult.

A törökök állítása szerint 2015 júniusában elfogták a török–szír határ közelében mint az Iszlám Állam külföldi harcosát, és kiutasították (!) az országból.

A történtekről és Ibrahim IÁ-kapcsolatairól értesítették a belga hatóságokat is, hiába.

A férfi búcsúlevelét megtalálták abban a brüsszeli lakásban, ahonnan a merénylet napján elindult társaival. Ebben azt írta, nem akarja úgy végezni, mint Salah Abdeslam, akit hosszas keresés után végül elfogott a rendőrség. Öngyilkos merénylete előtt pár nappal már menekülnie kellett egy másik, Molenbeekhez közeli lakásból, úgy tűnik, nem akart tovább futni. Ibrahim el-Bakraoui holttestét az ujjlenyomata alapján azonosította a rendőrség a reptéren.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész szerdán arról beszélt, hogy bár a testvérpárnak volt bűnözői múltja, a hatóságok nem tudtak róla, hogy radikális dzsihadistákkal állnak szemben. Ennek több tény is ellentmond.

Egyikük vette bérbe azt a délnyugat-brüsszeli lakást, ahol a múlt kedden olyan nyomokra bukkantak a nyomozók, amelyek alapján eljutottak a később letartóztatott Salah Abdeslamig. Másikuk Charleroi-ban fizetett egy bérleményt, ahol a párizsi mészárlás kitervelőjének tartott Abdelhamid Abaaoud és a Stade de France-nál öngyilkos robbantást végrehajtó Bilal Hadfi találkozott a francia fővárosba indulása előtt. Az RBTF belga hírügynökség úgy értesült, hogy a testvérpár egyik tagja vásárolt fegyvereket a párizsi merénylők részére. Ezek alapján már a párizsi merénylet utáni hajtóvadászat során fény derülhetett volna kiemelten fontos szerepükre.

A bombagyáros

A 24 éves Najim Laachraoui Marokkóban született, de már Brüsszelben nőtt fel. Az utóbbi években Soufiane Kayal álnéven bujkált. A szökésben lévő férfit a belga hatóságok szintén összefüggésbe hozzák a párizsi támadásokkal. 2013-ban biztosan járt Szíriában, majd 2015-ben azonosították Abaaoud mellett egy autóban a magyar–osztrák határnál. Az ujjlenyomatát megtalálták a Namur melletti Auvelais-ben és Schaerbeekben is, olyan lakásokban, ahol a párizsi merénylők is megfordultak. Az RBTF úgy tudja, ő lehetett a párizsiak egyik bombagyárosa.

Jan Jambon belga belügyminiszter szerdán az NBC-nek azt nyilatkozta:

„Az Iszlám Állam emberei rendkívül profik. Nem hiszem, hogy valamit elrontottunk volna.”

A politikus nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a kormány álláspontja szerint sem a rendőrség, sem a szolgálatok nem hibáztak a párizsi terrortámadás óta zajló nyomozás során. Utólag nyilván könnyű okosnak lenni, de az tény, hgy számos közös pont van az elkövetők életében. Ahogyan a Charlie Hebdo szerkesztősége és a párizsi kóserbolt elleni támadást végrehajtó Kouachi fivérek és Amedy Coulibaly, az El-Bakraoui testvérek is megjárták a börtönt. Szinte minden komolyabb európai merénylet után megállapítja a rendőrség, hogy a fiatalok radikalizálódása a rácsok mögött szokott elkezdődni. Ennek ellenére a szervezett bűnözői kapcsolatokkal bíró, az Interpol körözési listáján szereplő El-Bakraoui fivérek észrevétlenek maradtak a hatóságok előtt. Ennél is furcsább, hogy a rendőrökre AK–47-essel tüzelő báty miért kerülhetett ki idő előtt a börtönből.

Miképp a párizsi merénylők, úgy a brüsszeliek is észak-afrikai, főképp marokkói gyökerű, Belgiumban letelepedő családból származnak. A brüsszeli Molenbeek negyed – amely tele van ilyen hátterű arab családokkal – neve elég rosszul cseng manapság: csaknem a teljes párizsi csoport ide kötődik. Mint utóbb kiderült, a három brüsszeli terrorista is szoros kapcsolatban állt a Molenbeekből származó Abaaoudékkal. Ennek ellenére a kerületben az utóbbi négy hónapban megtartott számos terrorellenes művelet során sem akadtak horogra.

Szintén közös kapocs, hogy az összes párizsi és brüsszeli támadó járt Szíriában, sőt miképp az egyik párizsi mészáros esetében, úgy most Ibrahim el-Bakraouinál is kiderült, hogy a török rendőrség el is kapta, de végül elengedte. A belga társszerveknek viszont több ízben is szólt erről, mégsem történt semmi, így a terroristák nagy része keresztül-kasul utazgathatott Európán át – még Magyarországon is többen megfordultak.

A belga külügy egyik magas rangú tisztviselője tavaly novemberben elárulta: az Iszlám Állam soraiban harcoló belga állampolgárok közül több mint 120-an már bizonyosan hazatértek a Közel-Keletről. Ha őket is a fentiekhez hasonló módszerrel kívánja kezelni az ottani titkosszolgálat, kezdhetnek komolyan aggódni a belgák.

A belga belügyminiszter, Jan Jambon szerdán gyakorlatilag beismerte, hogy az alá tartozó szolgálatok csődöt mondtak a terroristák kézre kerítése ügyében. A nyomozás során vétett súlyos hibák miatt benyújtotta a lemondását.

(A cikkhez felhasznált források: a Guardian, The New York Times, NBC News, Daily Mail témában született írásai)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »