A befektetések hozták létre a gyarmati szerkezetű gazdaságot Magyarországon

A befektetések hozták létre a gyarmati szerkezetű gazdaságot Magyarországon

Foglalkoztatottság, közfoglalkoztatás…

Mámoros a kormányzati sajtó a 2013-as év gazdasági eredményeitől. Lélegzetelállítóak az eredmények az infláció mértékét illetően éppúgy, ahogyan a GDP ez évi számait, valamint a foglalkoztatási adatokat illetően is. Nem vitatjuk, hogy a lakosságnak nagyon megnyugtató az infláció alakulása.

Vitatjuk azonban, hogy a GDP számai nekünk magyaroknak jelentenének valamit. Ezek a számok csak azt jelzik, hogy folyik ebben az országban még értékelőállítás is. Az azonban egy másik kérdés, hogy milyen tulajdonú vállalatok termelik ezeket az értékeket Magyarországon. Kormányzati propagandaként még elmegy, hogy ezt ünnepeljük, hogy a nagy gépkocsigyártók szekere jól megy és jelentős értékeket állítanak elő. Azt már ugye nem kell elhinnünk, hogy ehhez a magyar tulajdonlású ipari szektor is olyan mértékben járult hozzá, amelyik jelentős hatással volt a GDP szárnyalására. Ezt bevenni, minimum túlzott jóhiszeműség kell.

Nemzeti oldalú kormányzatról beszélünk négy év óta, mégis ez a vezetés is csak liberális gazdaságfilozófia alapján hirdethet eredményeket saját tevékenységéről. Új iparosítási programot hirdettek meg, valójában azonban ugyanaz történik, mint huszonkét éven keresztül, hogy hívjuk Magyarországra a külföldi tőkét befektetni. Ezek a befektetések hozták létre a jelenlegi gyarmati szerkezetű gazdaságot Magyarországon. És itt a gyarmati jelző nem tőlünk származik, hanem ez a nemzetközi közgazdaságtan hivatalos terminológiája az ilyen megbillent tulajdonosi szerkezetű gazdaságokra vonatkozóan. Nem tudjuk mikor ébredünk már föl ebből a liberális álomból, mert nemzeti gazdaság nélkül csak magyar bérrabszolgaság marad! Akár itthon maradnak az emberek, akár külföldre mennek takarítani.

A GDP alakulására rendkívüli siker a mezőgazdaság részesedése. A jó terméseredmények jelentősen járultak hozzá a gazdasági sikerekhez. Kisgazdaként ugye ezt már igazán ünnepelhetnénk, csak hát ha megfigyeljük, hogy mely mezőgazdasági ágazatok hozták ezeket az eredményeket, még Kisgazdaként is lehervadhat az átszellemült mosoly az arcunkról. Azt láthatjuk ugyanis, hogy néhány ember érintette tevékenységekről van szó. Kizárólag ipari növények termeléséről, ráadásul hatalmas egybefüggő táblákon. Ismét vizsgálva az előállítók tulajdonosi szerkezetét, sok vidámságra nem lehet okunk. Aggodalomra annál inkább, mivel ennek a jövő vonatkozásában rendkívüliek a veszélyei a környezetre, a vidék elszegényedésére egyaránt. Azt láthatjuk, hogy folytatódik az alacsony munkaerő-ráfordítású élelmiszerek termelése, ezáltal a vidéki munkaerő további eltékozlása. El kellene gondolkodni itt a földalapú támogatások rendszerének a fenntartásáról is.

Hírdetés

A vidéken ezért válhatott a főfoglalkoztatás alapjává a közfoglalkoztatás. Ez a két világháború közötti magyar kormányok találmánya a nagy gazdasági világválság idején. Ezzel szociálpolitikailag nincs is baj, csak éppen ezt beépíteni a foglalkoztatási statisztikába, már nem éppen etikus így a választások előtt.

A fenti kis elemzés is azt mutatja, hogy nagy szükség van a Független Kisgazdapárt programjának a beindítására, hogy végre új alapokra lehessen helyezni országunk gazdaságpolitikáját, alternatívát kínálva ezzel a liberális gazdasági elképzeléseknek.

Harsányi László

Nemzeti InternetFigyelő


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »