A "bátor" holland kormányfő inkább zöldre festi Fekete Pétert, csak be ne induljon náluk is a fosztogatás

A "bátor" holland kormányfő inkább zöldre festi Fekete Pétert, csak be ne induljon náluk is a fosztogatás

A holland miniszterelnök, Mark Rutte szerint a holland Mikulás segédje, Fekete Péter (hollandul Zwarte Piet) feketére festett arcú figurája hamarosan eltűnik a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó hagyomány kelléktárából – erről számolt be a holland média pénteken.

Rutte a holland parlamentben, az amerikai néger bűnöző "rendőri erőszak" nyomán bekövetkezett halálát követő tüntetéshullámról folytatott vitában azt mondta, a "hátrányos megkülönböztetés állandóan visszatérő probléma Hollandiában, ahol az embereket sokszor származásuk alapján ítélik meg".

A holland Mikulás (Sinterklaas) koromfekete segédjének évtizedek óta visszatérő kérdésével összefüggésben a miniszterelnök azt mondta, a karácsonyi hagyomány az utóbbi években jelentős változáson ment keresztül. Kijelentette, megváltozott az a 2013-ban hangoztatott véleménye, amikor azzal utasította el a "megosztó" figurával kapcsolatos vitát, hogy Fekete Péter egyszerűen csak fekete, ezzel nem lehet semmit csinálni. Azóta "sokakkal beszélt, akik számára a fekete krampusz a diszkriminációt kimerítő karakter". Hollandia nem akarhatja, hogy bárki számára félelemkeltő legyen egy ünnepkörhöz kapcsolódó hagyomány – tette hozzá Rutte.

A hagyomány szerint a holland Mikulás minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos, főként feketére festett arcú segítő kíséretében érkezik. A hollandiai négerek szerint azonban Fekete Péter jelenlegi formájában a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája, ezért sértőnek, a hétköznapi rasszizmus szimbólumának tartják ezeket a figurákat, és már évek óta követelik a hagyomány megváltoztatását. Egyesek véleménye szerint "a fekete bőrű állampolgárok közül sokan a rabszolgaság örökségeként értelmezhetik" a feketére festett arcú, afroparókás, jelmezbe öltöztetett figurát.

Hírdetés

Hollandia lakosságának többsége azonban (a fehérek) úgy gondolja, hogy Fekete Péter pozitív figura, akinek külseje semmilyen rasszista jelentést nem hordoz.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának rasszizmusellenes bizottsága 2013-ban vizsgálatot indított az ügyben. A bizottság vezetője, a jamaicai Verene Shepherd akkor "a rabszolgasághoz való visszatérésnek" nevezte a Fekete Péter-hagyományt. Az "ENSZ-beavatkozás" nyomán tiltakozási hullám söpört végig az országon, egymást követték a demonstrációk, a gyalázkodások, a fenyegetések. Kétmillióan kérték petícióban a tradíció megőrzését.

"Megfigyelők szerint" elkerülhetetlennek tűnik a hagyományos Mikulás-ünnep módosítása. Elképzelhető például, hogy a jövőben különböző színűre, például zöldre, pirosra, kékre vagy sárgára pingálják az Amszterdamot ellepő Fekete Péter-alakok százait.

A hét folyamán Hollandia több városában is "rasszizmusellenes szimpátiatüntetést" tartottak George Floyd halála miatt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »