A bankkártyák adatainak lemásolására figyelmeztet a rendőrség

A bankkártyamásolás elleni óvintézkedéseket ajánl a lakosság figyelmébe az országos rendőr-főkapitányság. A hatóság arra figyelmeztet: a csalók a bankautomatáknál vagy fizetési pontoknál (POS) olyan szerkezeteket helyeznek el, amelyekkel a bankkártyák mágneses csíkjáról adatokat másolnak át, és új kártyát gyárthatnak ezek felhasználásával.

A bűnözők dolgát úgy nehezíthetjük meg, ha a kártyánkról információkat tartalmazó dokumentumokat biztonságos helyen tároljuk, és azonnal közöljük a bankkal a személyes adatok változtatását (telefonszám, lakcím) – figyelmeztet a rendőrség. Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény arra is kitér: ha a bankkártya beragad az automatába, a tulajdonos ne kérje, illetve ne engedje meg senkinek, hogy segítsen. A legfontosabb tudnivaló, hogy a kártya négy számjegyű PIN kódját senkinek nem szabad elárulni. Készpénzfelvétel előtt a tulajdonos bizonyosodjék meg arról, hogy a billentyűzet nem mozog, és az is gyanús lehet, ha az 5-ös szám teljesen sima, ugyanis az automaták valódi billentyűzetén a gomb kidomborodik.

Hírdetés

A rendőr-főkapitányság közleménye szerint azonban a lakosok általában nem gyaníthatják, hogy csalás áldozatai lesznek, ugyanis nincsenek árulkodó jelek. Ilyenkor a kártya behelyezése után az ügyfél kiválasztja a felhasználói nyelvet, beírja a PIN kódot és ha készpénzt venne fel, amennyiben csalásról van szó, hibaüzenet jelenik meg, hogy a tranzakció műszaki okokból nem lehetséges. A csalók ez idő alatt lemásolják az ügyfél adatait, ezeket felhasználva klónozhatják a kártyákat. A hamis kártyákon ugyanazok a biztonsági elemek megtalálhatók, mint a pénzintézetek által kibocsátott kártyákon.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »