A balos német média kicselezné a kvótareferendumot

Németországban a legnagyobb példányszámú újság, a balliberális Bild kommentárjában kiemelte: az uniós kormányfők „végre” megértették, hogy mit sem érnek a nagy szónoklatok az EU-ról, „ha nem ér véget a terror, és az ellenőrizetlen bevándorlás”. 

Most már mindenki, „Angela Merkel is” megértette, hogy „csak ellenállást és védekezést vált ki, ha más országokra rátukmálnak menekültbefogadási kényszerkvótákat”.

Az új „jelszó” a rugalmas szolidaritás, ami azt jelenti, hogy aki elutasítja a menekülteket, hozzájárulhat a határvédelemhez vagy a fejlesztési segélyezéshez, méghozzá „közösen, és nem egyedül”.

Hírdetés

„Európa megértette. Most már csak cselekedni kell” – írta a Bild, megpróbálván elébe menni a magyar népszavazásnak, mintha az már okafogyottá válna hirtelenjében.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kommentárjában kiemelte: a Brexit-népszavazás után most elkezdődik az a szakasz, amelyben az európaiaknak világossá kell tenniük, hogy mit jelent számukra az EU, az összetartás és az együttműködés. Ehhez „higgadt elemzés” szükséges, és utána hozzáfoghatnak a program megvalósításához, „de az Isten szerelmére, ne kezdjenek vitát az EU intézményi szerkezetéről!” – írta a FAZ.

A liberális Der Tagesspiegel hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetők „akadémikus viták” helyett „pragmatikus útitervet” készítettek, amely a külső határok védelme révén „lehetőséget kínál a kelet-európaiaknak az aktív részvételre, és esélyt arra, hogy feledtessék hiányosságaikat a menekültek befogadásában”. Azonban a találkozón csak azért volt viszonylagos egyetértés, mert időközben jelentősen csökkent a menekültek száma, és ha ez megváltozik, akkor ismét kiélesedhet a konfliktus a befogadástól elzárkózó kelet-európaiakkal.

A Der Tagesspiegel ezen véleményével újfent megalapozta a kvótareferendum jelentőségét. Az ugyanis nem kérdéses, hogy érkeznek-e újabb migránsok Európába, hiszen egyrészt folyamatosan jönnek, másrészt pedig a Közel-Keleten és Észak-Afrikában indulásra kész milliók lesik az Ó-kontinensről érkező híreket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »