A baloldali sajtó sem érti a baloldali politikusokat

Gyurcsány Ferenc felesége és a momentumos Donáth Anna is a baloldal győzelméről értekezett.

Sajátos módon értékelt a baloldal

Balodali szakértők, és a kormány vereségét hangoztató politikusok közösségi oldalain hozzászólók sem értik, hogy miről beszélnek azok, akik nem ismerik el Magyarország és Lengyelország győzelmét a vitában. Gyurcsány Ferenc felesége és a momentumos Donáth Anna is a baloldal győzelméről értekezett, kommentelők sokasága azonban azt kérte tőlük, hogy inkább olvassák el a megállapodás tervezetét.

„Kapufa” – így kommentálta az MSZP-s Ujhelyi István szerdán az uniós költségvetési megállapodásról szóló híreket. A szocialisták EP-képviselője a Szeged Tv műsorában magyarázkodott: szerinte Magyarország ugyan nyert, de a kormány mégis veszített.

„Összességében Európa és Magyarország nyer ezzel a kompromisszummal, hiszen Orbán bekockáztatta, hogy elveszítsük az európai újjáépítés pénzeit, ami több mint hatezermilliárd forint, nagyon hiányozna ez a magyar családok életéből, közben pedig januártól elindul a jogállamisági mechanizmus” – mondta az MSZP-s politikus.

A momentumos Donáth Anna is úgy értelmezte a híreket, hogy lesz jogállamisági mechnanizmus – bejegyzését egy saját magáról készült fotóval tette közzé, amire azt írta: „Ezért veszített Orbán Viktor”.

Csakhogy a Momentum EP-képviselőjének valótlan állításait az írás alatt saját követői leplezték le. Szintén saját hívei igazították helyre Gyurcsány Ferenc feleségét is, miután a brüsszeli hírekről Dobrev Klára is hosszú posztban próbálta megmagyarázni, hogy azok szerinte miért jelentenek történelmi vereséget a kormánynak.

Hírdetés

„Ha igazak a kiszivárgó hírek, Orbán és a vétója megbukott. Ez egy teljes és feltétel nélküli fegyverletétel” – ezt írta Dobrev Klára.

A kommentelők viszont nem így látták.

A baloldali sajtó nem érti a baloldali politikusokat

Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart – ezt írta a még a kormányt általában élesen bíráló 444 nevű portál is szerdán. Szerintük a szöveg alapján az Európai Parlament szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe.

Egy kicsit mindenki nyert az uniós kompromisszummal, de leginkább Orbán – a szintén baloldali 24.hu is ezzel a címmel közölt cikket szerda délután. De nem csak a sajtó, hanem a baloldali politikai szakértők sem értették, miről beszélnek azok az ellenzéki politikusok, akik szerint a magyar miniszterelnök vereséget szenvedett. Puzsér Róbert a momentumos Donáth Annának üzent:

„Kedves Donáth Anna!
Nem az a baj, hogy vereséget szenvedsz az uniós pénzek és a jogállami kritériumok frontján. […] Az a baj, hogy a vereség pilanataiban te pezsgőt fröcskölsz. Az a baj, hogy győzelmet hazudsz oda, ahol semmi más nincs, csak a vállalásod csődje” fogalmazott Puzsér Róbert.

A baloldal egyik leghangosabb szószólójának számító, egykori SZDSZ-alapító Vásárhelyi Mária pedig közösségi oldalán kérdezte, hogy „ha ez győzelem, akkor milyen lenne a vereség?”

A Magyar Nemzet a bejegyzéssel kapcsolatban úgy fogalmaz: a baloldal súlyos vereséget szenvedett, Angela Merkel elfogadta a magyar és a lengyel miniszterelnök minden feltételét. Vásárhelyi Mária szerint is ez történt – csak ő nem örül neki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »