A balga belga esete Újpesten

Brüsszel egyelőre visszafogja magát, nem akarja átformálni nemzeti jelképeinket: a címert, a zászlót, és nem is kívánja szabályozni használatukat. Viszont Roderick Duchatelet, az Újpest FC labdarúgócsapat belga tulajdonosa nem csak az újpesti szurkolók lelkületébe gázolt bele, amikor fittyet hányva a hagyományokra, lecserélte a patinás, egykoron európai szintet képviselő klub 132 éves címerét.

 

Még az ősellenség fradisták is értetlenül csóválják fejüket, pedig ez már nagy szó! De az igazi felháborodást Újpesten váltotta ki, tüntetnek a szurkolók, bojkottálni akarják a hazai mérkőzéseket, értetlenül áll a címerváltás előtt Újpest polgármestere is.

 

A régi újpesti címer és a helye

 

És az új újpesti címer

 

A foci másodlagos, első az üzlet a belgának!

Hírdetés

 

Nem hinnénk, hogy jó érzés a közutálat! Inkább az valószínűsíthető, hogy a tulajdonosi jogkörrel visszaélő Duchateletet teljesen hidegen hagyja az újpesti tradíció és a szurkolótábor, csak az üzleti lehetőséget látja a klubban, a címercserében. Ugyanúgy üzletet, mint amiért felvásárolta az egykori Vasas Izzó-pályát, a Tábor utcai sporttelepet, megszüntetve a létesítményeket, ma már a Duchatelet család ingatlanjai ezek. És új fociakadémiát is alapított, annak ellenére, hogy az UTE-nek van egy másik. Majd egymás ellen fociznak: Újpesti fiatalok Újpest ellen. Viszont az akadémia fiatal tehetségeit jó pénzért értékesíteni lehet külföldön. Hogy aztán majd elvesszenek a valahol Európában!

 

Duchatelet nem tudja, vagy nem akar róla tudomást venni, hogy hova került. Az Újpest a hetvenes évek közepén Európa legjobb csapatai közé tartozott. A Megyeri úti stadionban rendszeresen 30 ezer néző előtt játszott felejthetetlen kupameccseket, a Népstadionban teltházas, 70 ezres meccseket játszottak a kettős rangadókon, a Newcastle Uniteddel (az az elbukott kupadöntő…), a Celtickel, a Benficával, a Juventusszal, a Spartak Trnavával. S ha még nem tudná, a lila-fehér klub telt házas BEK-elődöntőn találkozott a Franz Beckenbauerral és Gerd Müllerrel felálló Bayern Münchennel a Népstadionban. Ez a klub most egy belgáé, és sajnos, visszaél vele! Még a belügynél is jobb kezekben volt régen a csapat!

 

1974-ben, amikor budapesti egyetemista lettem, másnap kivillamosoztam a Megyeri útra, hogy végre élőben lássam a Fazekas, Bene, Dunai II, Zámbó csatársort. Bene Feri rúgta mind a 6 gólt a Szombathelynek. Olyan csapat focizott akkoriban, amelybe a világklasszis, több poszton kiemelkedőt nyújtó Nagy Laci alig fért bele, mert balhátvédként ott volt Juhász Péter, középen Dunai Ede, Tóth Andris, elöl pedig a csodacsatársor, melybe Törőcsik csak nehezen verekedte be magát. Tudja, kinek a nevét viseli a stadion? Járt már a tulajdonos úr Bene Feri sírjánál vagy Fekete Laciénál? Meglátogatta már a szanatóriumban Törőt, aki soha többé nem fog már táncolni?

 

Csodálkozik, Duchatelet úr, hogy mindezek után nem kedvelik Önt az újpesti szurkolók? Még a felvidéki újpestiek sem!

 

Száraz Dénes


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »