A bákói prefektus megtámadta a bíróságon a dormánfalvi tanács törvénytelen határozatait

A bákói prefektus megtámadta a bíróságon a dormánfalvi tanács törvénytelen határozatait

ElőrelĂŠpĂŠs tĂśrtĂŠnt az ĂşzvĂślgyi temető kĂśrĂźl kialakult vitĂĄban, a BĂĄkĂł megyei prefektus, Valentin Ivancea kĂŠt keresetet indĂ­tott a KĂśzigazgatĂĄsi BĂ­rĂłsĂĄgon. Ezekben megtĂĄmadta a dormĂĄnfalvi tanĂĄcs ĂĄltal kibocsĂĄtott 69/2019-es ĂŠpĂ­tkezĂŠsi engedĂŠlyt, illetve a 29/2019-es ĂŠs a 48/2019-es tanĂĄcshatĂĄrozatot – tĂĄjĂŠkoztat Hargita Megye TanĂĄcsĂĄnak sajtĂłszolgĂĄlata.

UtĂłbbiakkal a vĂĄros magĂĄnvagyonĂĄbĂłl annak kĂśzvagyonĂĄba helyezte ĂĄt a temetőt annak ellenĂŠre, hogy az korĂĄbban sem kĂŠpezhette a vĂĄros kĂśzvagyonĂĄt, lĂŠvĂŠn – rendeltetĂŠsĂŠből fakadĂłan – kĂśzterĂźlet. A vĂĄros tulajdonjogszerzĂŠse – a temető leltĂĄrba vĂŠtele – mĂĄr alapjaiban tĂśrvĂŠnytelen volt, Ă­gy a kĂśzvagyonba valĂł ĂĄthelyezĂŠssel ugyancsak illegĂĄlisan, mindenfĂŠle jogcĂ­m nĂŠlkĂźl szerzett lĂĄtszĂłlagos tulajdonjogot.

Ha a kĂśzigazgatĂĄsi bĂ­rĂłsĂĄg megĂĄllapĂ­tja, hogy a szĂłban forgĂł hatĂĄrozatok nem tĂśrvĂŠnyesek, semmisnek nyilvĂĄnĂ­tja azokat, ĂŠs minden olyan lĂŠpĂŠs, ami az illető aktĂĄk alapjĂĄn tĂśrtĂŠnt, semmissĂŠ vĂĄlik. A vĂŠgleges dĂśntĂŠs utĂĄn a jogaiban sĂŠrtett fĂŠl – ebben az esetben CsĂ­kszentmĂĄrton – kĂŠrheti a temető eredeti ĂĄllapotĂĄnak visszaĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, azaz a tĂśrvĂŠnytelen ĂŠpĂ­tkezĂŠsek lebontĂĄsĂĄt, valamint a temető telekkĂśnyvezĂŠsĂŠre vonatkozĂł bejegyzĂŠs tĂśrlĂŠsĂŠt a kataszteri hivatalnĂĄl.

Hírdetés

„Fontos lĂŠpĂŠsnek tekinthető a bĂĄkĂłi prefektus ĂĄltal benyĂşjtott kĂŠt kereset, hiszen olyan pozitĂ­v hozzĂĄĂĄllĂĄsrĂłl ĂĄrulkodik, ami nem volt jellemző jogelődjĂŠre, Maricica Luminița Coșa prefektusra, annak ellenĂŠre, hogy CsĂ­kszentmĂĄrton ĂŠs Hargita Megye TanĂĄcsa tĂśbb beadvĂĄnyban is kĂŠrte a kĂśzbelĂŠpĂŠst. Mi tovĂĄbbra is azt mondjuk, amit eddig: be kell tartani a tĂśrvĂŠnyeket, amelyek egyĂŠrtelmĹąen kimondjĂĄk, hogy ÚzvĂślgye CsĂ­kszentmĂĄrtonhoz tartozik, a dormĂĄnfalvi hatĂĄrozatok tĂśrvĂŠnytelenek, ennĂŠlfogva az ĂşzvĂślgyi temetőben tĂśrtĂŠnt ĂŠpĂ­tkezĂŠs is illegĂĄlis. BĂ­zunk a bĂ­rĂłsĂĄg dĂśntĂŠsĂŠben, amely vĂŠgre rendezheti ezt a helyzetet” – mondta az eset kapcsĂĄn Borboly Csaba, Hargita Megye TanĂĄcsĂĄnak elnĂśke.

A bákói prefektus keresetének indoklásai ki fognak egészülni a csíkszentmártoniak keresetébe foglalt érvekkel. Csíkszentmárton ugyanakkor kérni fogja a hasonló tárgyú jogviták összekapcsolását annak érdekében, hogy ezeket egyben tárgyalják, és elkerüljék két ellentmondásos döntés lehetőségét.

Mint ismert, CsĂ­kszentmĂĄrton keresetet nyĂşjtott be a BĂĄkĂł Megyei TĂśrvĂŠnyszĂŠken a dormĂĄnfalvi tanĂĄcs ĂĄltal elfogadott ĂŠpĂ­tkezĂŠsi engedĂŠly ellen (1631/110/2019-es szĂĄmĂş dossziĂŠ), illetve a tanĂĄcshatĂĄrozataik semmissĂŠgĂŠre vonatkozĂłan is (1553/110/2019-es szĂĄmĂş dossziĂŠ). Hargita Megye TanĂĄcsa szeptember 11-ĂŠn ismĂŠtelten kĂŠrte a BĂĄkĂł megyei kormĂĄnyhivataltĂłl, ezĂşttal a frissen kinevezett bĂĄkĂłi prefektustĂłl, a dormĂĄnfalvi hatĂĄrozatok megtĂĄmadĂĄsĂĄt. (kĂśzlemĂŠny)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »