A bajorok keményen kiosztották Ausztriát a menekültek utaztatása miatt

MTI nyomán

Németországban a bajor konzervatív CSU több vezető politikusa élesen bírálta Ausztria menekültügyi tevékenységét a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság pénteki beszámolója szerint.

A CSU bírálatát az váltja ki, hogy ellenőrizetlenül áramlanak Németországba a bajor-osztrák határon keresztül menedékkérők a kisebb határátkelőknél és a zöldhatáron, ami annak tulajdonítható, hogy Ausztria az utóbbi két héten a német hatóságokkal nem egyeztetett módon buszokkal szállított regisztrált menedékkérőket a határra – áll a BR hírportálján (br.de) azzal kapcsolatban megjelent összeállításban, hogy pénteken Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a vendég a CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán.

Elég volt a „Faymann utazási iroda” munkájából

A „Faymann utazási iroda” tevékenységét be kell szüntetni – hangoztatta nyilatkozatában Andreas Scheuer, a CSU főtitkára, utalva arra a vélekedésére, hogy Werner Faymann osztrák kancellár rendelhette el a menedékkérők elszállítását a bajor határra.

 Teljesen nyilvánvaló, hogy anélkül lépnek be Ausztriában már regisztrált menedékkérők Németországba, hogy bárki is megpróbálná megakadályozni őket ebben – tette hozzá Thomas Kreuzer frakcióvezető.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter elmondta: az osztrákok sokáig azt tapasztalták, hogy Németországból arról érkeznek „jelzések”, hogy „mindenki jöhet”.

Most már viszont „látjuk, hogy ez így nem mehet tovább Németországban” – tette hozzá Joachim Herrmann.

Kiemelte: az a bajor elvárás, hogy „aki beenged magához valakit, annak regisztrálnia is kell az illetőt a szabályoknak megfelelően, és nem teheti meg, hogy egyszerűen továbbítja” területéről az illetőt.

Hírdetés

A bajor belügyminiszter hangsúlyozta: csak akkor lehet rendezett körülményeket teremteni a határokon, ha mindezen kérdésekben egységes magatartást tanúsít Magyarország, Ausztria és Németország.

A br.de beszámolója szerint a határ menti térségek számos CSU-s képviselőjét is bosszantja, hogy az osztrákok tevékenysége abban merül ki, hogy némi úti élelmet adnak a menekülteknek és kirakják őket a határon.

Johanna Mikl-Leitner és Joachim Herrmann szűkszavú nyilatkozatot tett, miután az osztrák belügyminiszter fölkereste a Banz kolostorban (Kloster Banz) zajló tanácskozást. Német hírportálok beszámolói szerint Mikl-Leitner az uniós külső határok biztosításának fontosságát hangsúlyozta, és úgy vélte, elsősorban a görög-török határ ellenőrzésére kell összpontosítani. Ha ott nem sikerül úrrá lenni a helyzeten, akkor „tovább tart a káosz” – fogalmazott. Arra a kérdésre, mikor állhat helyre a vasúti közlekedés rendje az osztrák-bajor határ térségében, azt mondta, hogy ezt majd kétoldalú, belső egyeztetéseken tisztázzák.

Joachim Herrmann kiemelte: az osztrák félnek gondoskodnia kell arról, hogy a menetrend szerint közlekedő járatokon ne utazzanak menekültek, és olyan rendszert kell kialakítani, hogy „ne először a német határon kelljen összegyűjteni” mindenkit.

Bajor sajtójelentések szerint a menekültek beáramlása a határellenőrzés ellenére kevéssé rendezett körülmények között zajlik, és nem lehet tudni pontosan, hogy mennyi határsértő, illegális bevándorló, menedékkérő, menekült érkezik Németországba Ausztriából.

2300-at mondtak 11 ezer lett belőle

A Münchner Merkur című lap szerint felmerül, hogy a határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség „kozmetikázza” az adatokat. Erre utal, hogy kedden a szövetségi rendőrség müncheni igazgatóságán azt közölték, hogy előző nap 11 ezer menedékkérő érkezett Bajorországba, majd szerdán már azt közölték, hogy csupán 2300 ember érkezett hétfőn. Az első adatot ismertető munkatársról pedig kiderült, hogy megbetegedett.

Egy passaui rendőr az adatok eltéréséről azt mondta, hogy a szövetségi rendőrség számos különvonatot és buszt ellenőrzés nélkül enged be az országba. Utasaikat csak megszámolják, de adataikat nem rögzítik. Ezek a vonatok, buszok aztán tovább folytatják útjukat Németország belseje felé – mondta a rendőr a lap online kiadásában csütörtökön megjelent beszámoló szerint.

A br.de szerint a szövetségi rendőrség csak azt közli, hogy mennyi embert regisztrálnak és helyeznek el Bajorországban, azt pedig nem közli, hogy ezeken a menedékkérőkön kívül még mennyi ember lépte át a határt németországi tartózkodásra feljogosító engedély nélkül.

A szövetségi rendőrség szóvivője, Ivo Priebe visszautasította, hogy trükköznének a számokkal. A br.de-nek elmondta: a belépők száma ugyan nem egyenlő a regisztrált személyek számával, de csak azért, mert nincs elég munkatárs arra, hogy mindenkit regisztráljanak a határon.

Hozzátette: megbecsülni is nehéz a beérkező emberek számát, mert sok engedély nélkül beutazó személy a regisztráció helyett csupán egy biztonsági ellenőrzésen esik át, és a gyerekek esetében még ezt sem végzik el. A férfiaktól viszont ujjlenyomatot vesznek, amelyet azonban nem rögzítenek, csak ellenőrzik a nyomat révén, hogy körözik-e az illetőt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »