A bajmóci állatkertben egy fekete-fehér daru fióka kelt ki

A bajmóci állatkertben egy fekete-fehér daru fióka kelt ki

A bajmóci állatkertben egy fekete-fehér daru fióka kelt ki Károly Zsolt2024. 05. 29., sze – 10:45 Bajmóc |

Andrea Klasová, a bajmóci állatkert szóvivője nagy sikernek nevezte a darufióka kikelését. „A darvak 2016-ban érkeztek hozzánk körülbelül egyéves korukban. A tojó Litvániából, a hím pedig Olmützből érkezett” – mondta Klasová a hírügynökségnek. 

Elmondása szerint a gondozók minden évben találtak egy tojást, de az megtermékenyítetlen volt; csak idén sikerült a költőpárnak kikelteni egy fiókát. A gondozók a fióka kikelésével kapcsolatban is tettek intézkedéseket. 

Hírdetés

„Ez a faj, különösen a hím, nagyon védelmező, és az egész ketrecet teljesen őrzi. Így amint valaki megjelenik a háló közelében, automatikusan támad. Ezért további akadályokat telepítettünk a ketrecbe. Ezért arra kérjük a látogatókat, hogy legyenek óvatosak” – tette hozzá Klasová. 

A fekete-fehér daru a nagyobb darvak egyike. Akár a 150 centiméteres magasságot is elérheti, súlya pedig hét és tíz kilogramm között van. A természetben Japánban, Oroszországban, Kínában és Koreában él. A fekete-fehér darvak monogám párokat alkotnak, valószínűleg ezért szimbolizálják egyes kultúrákban a hűséget. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint a fekete-fehér daru a veszélyeztetett fajok közé tartozik. A vadon élő egyedek számát körülbelül 2300 felnőtt egyedre becsülik. A legnagyobb veszélyt a költő- és telelőhelyein található vizes élőhelyek elvesztése és leromlása jelenti. A populációkat az emberi zavarás és az orvvadászat is veszélyezteti. 

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »