A bagdadi tüntetések élére ált egy síita főpap

Moktada Al-Sadr síita vallási vezető csatlakozott a Bagdadban zajló reformokat követelő tüntetésekhez. – közölte a Russia Today.

Múlthéten Bagdad diplomáciai negyede mellett az Al-Khadr városrész közvetlen közelében spontán tüntetések kezdődtek. – -közölték a helyi források.

A hatóságok a negyedben található parlamentet, állami hivatalokat és nagykövetségeket többszörösen megerősítették. Al-Khadr városrész gyakorlatilag hermetikusan lezárták a rendvédelmi szervek.  A tüntetők a kormány lemondását és a korrupció felszámolását követelték.

Hírdetés

A tüntetéshez csatlakozó Al-Sadr beszédében felszólította Hayder Al-Ibadi iraki miniszterelnököt, hogy változtasson a kormány összetételén.  A vallási vezető szerint technokrata, pártoktól független miniszterekre van szükség. A főpap szerint vallási és etnikai alapon elosztott a minisztériumok a korrupciót erősítik.

Al-Sadr szerint a mostani kormány korrupt és elherdálja az állami vagyont. A vallási vezető a tüntetések kiszélesítésével fenyegette meg az iraki kormányt, ha nem tesz azonnali lépéseket egy új kabinet felállításáért.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »