A 89 éves Hasselmann lélegzete is elakadt fizikai Nobel-díja hírére

A 89 éves Hasselmann lélegzete is elakadt fizikai Nobel-díja hírére

A 89 éves Klaus Hasselmann német klímakutató el volt ragadtatva Nobel-díja hírére, a lélegzete is elállt. Giorgio Parisi olasz fizikus egyáltalán nem várta a stockholmi hívást.

Hasselmannt teljesen meglepte a díj.

 Fantasztikus dolog Nobel-díjat kapni. Még mindig csak próbálom felfogni”

 – mondta a német tudós kedden a svéd TT hírügynökségnek.

Még nem tudja, hogy ünnepli az elismerést, „először levegőhöz kell jutnom” – idézték.

Hírdetés

A díjat a további kutatásokra való ösztönzésnek tartja. „Nagyon meglepődtem. Nem is akarok felébredni, számomra ez egy gyönyörű álom. Elvégre már nyugdíjas vagyok, és az utóbbi időben kicsit lusta voltam. Örülök a megtiszteltetésnek. A kutatás folytatódik” – mondta Hasselmann a Reuters hírügynökségnek.

Giorgio Parisi olasz fizikus – néhány héttel az ENSZ COP26 klímakonferenciája előtt – különösen sürgetőnek tartja a klímaválság elleni cselekvést.

Világos, hogy a jövő nemzedékekért most kell nagyon gyorsan cselekednünk”

– mondta a fizikai Nobel-díj idei három díjazottjának egyike újságíróknak, miután bejelentették a kitüntetettek nevét. Nagyon sürgős, hogy egyértelmű és erőteljes döntések szülessenek – tette hozzá.

„Nagyon boldog a kitüntetés miatt. „Egyáltalán nem számítottam rá. Semmilyen hívást nem vártam” – mondta.

A kutatók kaotikus és látszólag véletlenszerű jelenségek tanulmányozásáért részesülnek az elismerésben – írta indoklásban az illetékes bizottság, hozzátéve, hogy Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann alapozta meg ismereteinket a Föld éghajlatáról és arról, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van rá, Parisi pedig forradalmasította a rendezetlen anyagokról és a véletlenszerű folyamatokról szóló elméletet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »