A 65 év felettiek postán kapják meg az új , chipes személyi igazolványukat

A 65 év felettiek postán kapják meg az új , chipes személyi igazolványukat

Két év múlva már minden szlovákiai állampolgárnak elektronikus személyi igazolvánnyal (eID) kellene rendelkezne, vagy a klasszikus dizájnban, vagy fénykép nélküli speciális chipes kártya formájában.

Az újfajta személyi igazolvány az egyik alapfeltétele az elektronikus egészségügyi rendszer működésének. Ennek ellenére egyelőre az egészségügyi ellátásnál nem lesz feltétel az eID megléte – írja a Zivé.aktuality.sk.

Az eID lényege ugyanis csak abban rejlik, hogy az orvosok könnyebben és gyorsabban jutnának hozzá az adott beteg adataihoz, kórtörténetéhez. A szakorvosok példáil az eID nélkül nem kaphatnak betekintést automatikusan  a beteg egész kórtörténetébe, a jelenlegi rendszer csak egy rövid összesítőt mutat nekik.

Hírdetés

A jelenlegi szabályozás szerint a 65 évnél idősebb nyugdíjasoknak nem kell a chipes személyiért elmenniük a rendőrségre, mert a hivatalok automatikusan megküldik nekik postán a fénykép nélküli chipes személyi igazolványt.

A gyakorlatban tehát két személyi igazolványuk lesz, egy hagyományos és egy chipes.

Automatikus chipes igazolványt kapnak a 15 év alatti gyerekek is. A szülő kérésére akár fényképes személyi igazolvány is kikérhető. Az előnye, hogy olcsóbb, mint az útlevél készítése, hátránya, hogy jelenleg csak két éves érvényességi idővel bír.

Zive.aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »