A 24.hu kikutatta, Orbán a legkártékonyabb történelmi alak Rákosi után

A 24.hu kikutatta, Orbán a legkártékonyabb történelmi alak Rákosi után

A legkártékonyabb történelmi alak Rákosi Mátyás lett, őt pedig Orbán Viktor követi – állítja a 24.hu egy nemrégiben, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatás alapján. A magyaroknak ugyanakkor csak 4,4 százaléka tartja legkártékonyabb magyar történelmi alaknak Gyurcsány Ferencet, és Soros Györgyöt még ennél is kevesebben.

Az újév alkalmából egy 1947-es éves magyar közvélemény-kutatás néhány kérdését ismételte meg a 24.hu december végén, az ország felnőtt népességét reprezentáló, 1000 fős minta segítségével, telefonos adatfelvételi módszerrel. A kutatással kapcsolatban arról írnak, 1947-ben a magyarok 27 százaléka számára Kossuth Lajos volt a példakép, az egykori kormányzó-elnököt Mátyás király (12%), Széchenyi István (12%), Szent István (10%), majd jócskán lemaradva Nagy Lajos (4%), Petőfi Sándor (4%), Rákóczi Ferenc (4%) és Deák Ferenc (1,5%) követte. Az újabb kutatás szerint a magyarok jelenleg Széchenyi Istvánt (14,3%) és Mátyás királyt (13,3%) tartják a legmeghatározóbb pozitív történelmi személyiségnek, őket követi Szent István (9,5%), Kossuth Lajos (5,4%), Deák Ferenc (4,6%) és Rákóczi Ferenc (1,7%) következik. Kádár János a magyarok 1,2 százaléka tartja a legfontosabb példaképnek míg Göncz Árpádot (0,7%), Orbán Viktort pedig (0,7%) sem. Petőfi Sándor a 2017 végén készített kutatásban 0,2 százalékponttal marad el Orbántól.

Hírdetés

A legkártékonyabb politikusnak a történelmi közelség miatt 1974-ben még Szálasi Ferencet tartotta a magyarok 54 százaléka. Őt követte Horthy Miklós (12%), majd a Habsburg család (3,3%), Haynau (2,3%), Gömbös Gyula (1,4%), Bethlen István (1,1%), Metternich (0,7%) és Ferenc József (0,7%) követte. A 24.hu szerint ma sokkal inkább megosztottak az emberek ebben a kérdésben. A legkártékonyabb történelmi alak Rákosi Mátyás lett (9,5 %), őt pedig Orbán Viktor követi 8,8 százalékkal, bár ez a vélemény nem lehet független az aktuálpolitikai preferenciáktól. A harmadik legkártékonyabb embernek Kádár Jánost (4,8%) tartják az emberek, majd Horthy Miklóst (4,7%). A portál kitér arra, hogy Gyurcsány Ferencet csak 4,4 százalék nevezte a legkárosabbnak, míg Szálasi Ferenc a hatodik lett. A 24.hu hozzátette, „a kormányzati Soros-kampányra 2,1 százalék volt annyira fogékony, hogy egyenesen a magyar történelem legkártékonyabb figurájának tartsa a filantróp üzletember Soros Györgyöt”.

www.pestisracok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »