A 23 részre szakadt város

A budapesti közgyűlésben a kerületi érdekeket egymással és a fővárossal szemben képviselő polgármesterek lesznek túlnyomó többségben. Ha Tarlós István nem tudja érvényesíteni akaratát velük szemben, felesleges egységes fővárosról beszélnünk.

Kocsis Máté javaslata értelmében már frakciók sem kellenének az új összetételű Fővárosi Közgyűlésbe.

Érvelése szerint a közgyűlés nagyrészt polgármesterekből fog állni, nem pártlistákról bejutott képviselőkből, így a munka kevésbé pártpolitikai alapon szerveződik. A nyolcadik kerület fideszes polgármestere szerint nem biztos, hogy szükség van frakciókra, a 23 polgármesternek saját kerülete érdekeit kell képviselnie.

Hogy a „kevésbé” pontosan mit is fog takarni még nem tudjuk, bár talán sokat sejtető, hogy a 23 kerületi polgármesterből 22 bizony egy pártlogóval a háttérben nyerte meg a választást…

Pártpolitika vagy kerületi érdek? Mielőtt az apolitikába süllyedt magyar polgár örömében csettintene, a kettő nem zárja ki egymást. A fővárosi közgyűlés átalakításával a kerületi lobbi egyenes ágon került be a közgyűlésbe, ahol – és ebben igaza van Kocsisnak – párthovatartozástól függetlenül képviselhetik a kerületi érdekeket.

A főváros és egymás ellenében.

A következő öt évben ugyanis a budapesti politika a kerületek egymás elleni lobbiharcáról, alkalmi szövetségekről, megakadó fejlesztésekről fog szólni.

Hírdetés

A frakciónélküliség persze önmagában sokat nem jelent, hiszen a kompenzációs listáról bekerült képviselők maguk is polgármesterek-jelöltek (éppenséggel egykori polgármesterek is), akik maguk is a kerületi lobbit fogják képviselni.

Ezzel a rendszerrel könnyű választást nyerni, el lehet játszani a kerületért, a lakókért harcolót, kár, hogy csak és kizárólag a főváros nem profitál belőle. Budapest egy szerves egész, néhány kivételtől eltekintve, nagyon nehéz külön-külön kezelni, működtetni, de elsősorban: fejleszteni. Elég csak, ha az utóbbi évek egyik legfontosabb és legértelmesebb közlekedési projektjét, a fonódó villamost említjük, amit néhány parkolóhely (és persze azért, mert nem igazán érti, mire való a közösségi közlekedés) miatt Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere mindenáron igyekezett megakadályozni.

Amúgy a szintén fideszes fővárosi vezetéssel szemben.

Kocsis javaslatával, és az egységes Budapest-szemléletért küzdő Tarlósnak már csak azért sincs túl sok ereje szembeszállni, mert öt év múlva visszavonul, valószínűleg épp Kocsisnak hátrahagyva a kiüresített főpolgármesteri tisztséget.

Tarlós egyelőre küzd, hiszen korábban már többször hangsúlyozta, vétójogot akar a közgyűlés döntéseivel szemben, amit állítólag a kormánypárt is támogat. Kérdés az, hogy ez a jog mennyit ér, ha ér egyáltalán valamit, és nem süllyed a közgyűlés meddő cicaharcba.

Amennyiben ez nem sikerül a főpolgármesternek, akkor lényegében már csak a gyóntatópap szerepére vállalkozhat a haldokló főváros mellett. A sírfeliratot el lehet kezdeni felvésni: Budapest székesfőváros, élt 1873-2014-ig, a fővárost a Fidesz saját halottjának tekinti.

Bazsó Bálint


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »