A 2019. októberi német áramtermelési adatok, kapcsolódó gondolatokkal

Forrás: PE-Energia Akadémia 236

A 2019. októberi német áramtermelési adatok, kapcsolódó gondolatokkal

Egy kissé késve megérkeztek a Rolf Schuster által szerkesztett, október havi ábrák a szokásos sorrendben és felépítésben. Korábban részletes magyarázatokkal szolgáltam, ettől most eltekintek, hiszen az ábrák elég beszédesek. Hónapról-hónapra bizonyítják, hogy Németország villamosenergia-ellátása egyre bizonytalanabbá válik.
Most bontakozott ki egy zártkörű vita az interneten Király József vegyészmérnök, mint klímarealista (a www.klĂ­marealista.hu honlap szerkesztője) és Gubek István humánökológus között, amely vitához mások is csatlakoztak. Hol kíváncsisággal és érdeklődéssel olvasom, hol bosszankodva azon, hogy a vita nagyrészt a vélemények, álláspontok tudományos-nemtudományos megítélésről, a hivatkozásokról szól. Már az is örvendetes, hogy egy vitafórum létrejött. Energetikai szakemberként bele kellett kóstolgatnom a klímavédelem és klímapolitika témakörébe, amelynek egyébként a roppant összetett klímatudományra kellene épülnie, de mögötte egyértelműen a politikai és hatalmi törekvések húzódnak meg. A politikának elegendő azt a rendkívül leegyszerűsített feltételezést elfogadnia, hogy a klímaváltozást az antropogén szén-dioxid kibocsátás okozza. Ennek súlyos következménye, hogy a közös klíma- és energiapolitika szétszúzza az energiaellátási rendszereket, az ellátásbiztonságot, s ezért kell e témával foglalkoznom. Hogy ez mennyire így van, elegendő Rolf Schuster ábráit tanulmányozni. Már aki tud belölük olvasni. A legújabb célkitűzés szerint Németországban 2030-ra a szén-dioxid kibocsátást 55 %-al kellene csökkenteni, és a villamos energia 65 %-át szén-dioxid mentesen kellene termelni. Angela Merkel, a számára sokkoló EU-s választások után 2050-re az energiaellátás teljes dekarbonizációját hirdette meg. Ez az illúzió egyre jobban elhatalmasodik a politikai erőviszonyok változása következményeként. Izgalmas időket élünk, mert amint már írtam, éppen e tévútra vitt, megvalósíthatatlan energiapolitika fogja a jelenleg uralkodó klímapolitikát megbuktatni. Hangsúlyozom, nem a klímatudományokról beszélek, hanem a klímapolitikáról.
Aki hajlandó csak előzetes számításokat végezni azzal kapcsolatban, hogy a teljes dekarbonizáció megvalósításához mekkora megújuló erőművi kapacitást és mekkora energiatárolási kapacitást kell létesíteni, és miképpen lehet a megcélzott teljes e-mobilitáshoz nélkülözhetetlen hálózatfejlesztéseket elvégezni, és mindezeket olyan szinten megvalósítani, hogy az energiaellátás biztonsága is elvárható szinten legyen, az rá fog jönni, hogy megvalósíthatatlan illúzióval állunk szemben. A vélemények lehetnek eltérőek és akceptálhatók, de a műszaki – technológiai gyakorlatban a számok beszélnek. Az energiaellátás biztonságát pedig ne veszélyeztesse senki, mert annak igen súlyos következményeivel kell számolni! Jobb, ha a politika kiszáll ebből a ringből és a feladatot a szakmára bízza.

Hírdetés

(Petz Ernő, 2019. 11. 06.)

2019-11-04_Okt_2019 by ReĂĄlzĂśldek ReĂĄlis ZĂśldek Klub on Scribd


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »