A 109-es technikai fölénye Afrikában

A 109-es technikai fölénye Afrikában

A világháború egyik leghíresebb alakulata a német Afrika-hadtest volt. Ez az erő leginkább a vezéréről lett híres, de megfelelő légi fedezet nélkül valószínűleg kevesebb sikert ért volna el. Ez jelentős mértékben a 109-es technikai fölényén alapult.

Az észak-afrikai hadszíntéren a Luftwaffe sokáig egyértelmű minőségi fölényben volt. Ez leginkább a 41-42-es időszakban volt jellemző és később is gyakori volt, hogy ezen a hadszíntéren gyengébb képességű repülőgépek ellen harcoltak. Ennek az volt az oka, hogy a britek az afrikai hadszíntérre sokáig csak kiöregedett vagy gyengébb képességű vadászrepülőgépeket küldtek. Ezért a német JG 27 vadászrepülő alakulat a számbeli hátrány ellenére nagy veszteségeket tudott okozni a brit légierőnek.

A 109-es minőségi fölényének az okai

A 109-es minőségi fölényének az egyik oka az volt, hogy az Afrikában bevetett JG 27 gépei a 109-es speciális, trópusi változatai voltak. Ennek a változatnak két jellegzetessége volt, az egyik a sivatagi túlélő felszerelés, a másik a porszűrő.

A legnagyobb mértékű technikai fölény a 109-es F verziójának idején volt, több szerző szerint is. Ez a verzió 1941-ben, amikor már nagy számban alkalmazták, jelentős technikai fölényt biztosított a legtöbb ellenséges repülőgéppel szemben.

Az F fő fejlesztése az aerodinamika volt. Az által, hogy a gép törzse aerodinamikai szempontból hatékonyabbá vált, úgy nőtt a sebesség, hogy nem kellett hozzá nagyságrenddel erősebb motor. Ezért a Friedrich gyorsabb volt, mint a legtöbb korabeli vadászrepülőgép.

Egy másik fejlesztés, ami fölényt adott a német vadászrepülőgépeknek, a hidraulikus tengelykapcsolóval hajtott kompresszor volt. A hidraulikus tengelykapcsoló révén a 109-es DB 601 motorja kevésbé veszített a magasság növekedésével a teljesítményéből, mint a legtöbb korabeli repülőgép.

A brit és amerikai repülőgépek a hadszíntéren

1941-ben a sivatagi brit légierő még mindig rendelkezett kétfedelű Gloster Gladiatorokkal. A Gladiator ugyan 30-as évekbeli tervezés volt, de már a gyártásakor elavult volt. A németekkel szövetséges olaszoknak hasonlóan elavult gépei voltak 41-ben.

A P-40 típust az amerikaiak jelentős számban szállították a briteknek és más államoknak. Viszont a teljesítménye elmaradt a legfejlettebb vadászrepülőgépekétől, ami miatt a britek kivonták a nyugat-európai hadszíntérről és másodlagos fontosságúnak tulajdonított frontokra küldték, köztük Afrikába. A legtöbb hadtörténeti mű szerint legfeljebb középszerű volt a típus, bár legalább olcsó volt. A probléma a típussal alapvetően az volt, hogy nem volt elég fejlett a motor feltöltő-rendszere (kompresszora), ami miatt nagy magasságban csökkent a motor teljesítménye. A 109-es egyértelműen jobb volt nála.

A britek leghatásosabbnak tartott vadászgépe, a Supermarine Spitfire csak 42 nyarán jelent meg az Afrikai Hadszíntéren, vagyis másfél évvel az Afrika-hadtest megjelenése után. Emellett a britek akkor sem a legkorszerűbb verziót küldték Afrikába, hanem a korábbi Mark V. verziót.

Hírdetés

(Olvasónktól)

Korábban írtuk:

Az Afrika-hadtest, 8. rész: a hadtest vezetésének fő jellemzői

Az Afrika-hadtest, 5. rész: hírszerzési, híradástechnikai és titkosítási fejlesztések

Az Afrika-hadtest, 4. rész: Rommel hírszerzése, 1941-43

Az Afrika-hadtest, 3. rész: a brit és a német haderő összehasonlítása a fegyverek tekintetében ’41-’42

Források:

http://www.topedge.com/panels/ww2/na/planes.html

http://www.wwiiaircraftperformance.org/me109/me109g.html

http://kurfurst.org/Engine/DB60x/files/Flight_16April1942_DB601N_Engine.pdf

https://rommelsriposte.com/2010/05/12/917/

http://www.warbirdsresourcegroup.org/BARC/gladiator.html

http://www.warbirdsresourcegroup.org/URG/p40warhawk.html

https://www.ww2-weapons.com/p-40-curtiss-hawk/

https://www.ww2-weapons.com/me-109-f/

http://www.historyofwar.org/articles/weapons_bf_109F.html

http://www.historyofwar.org/articles/weapons_bf_109G.html

Képek:

http://www.wardrawings.be/WW2/Files/2-Airplanes/Axis/1-Germany/01-Fighters/Me-Bf109/Bf109F-4-TROP.htm

http://www.wwiiaircraftperformance.org/me109/jg27-109.jpg

https://www.ww2-weapons.com/wp-content/uploads/2014/11/P40_taxidrive_Africa-px800.jpg


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »