Hiába kért kegyelmet az ENSZ, kivégezték a magyar származású rabot

Hiába kért kegyelmet az ENSZ, kivégezték a magyar származású rabot

Magyar idő szerint péntek hajnalban három méreginjekcióval kivégezték az amerikai-magyar származású, 35 éves William Morvát az amerikai Virginia államban – a kettős gyilkosságért halálra ítélt férfi csak a kivégzés előtt néhány órával tudta meg: nem kap kegyelmet Terry McAuliffe kormányzótól, hiába kérte ezt több érdekvédő szervezet, sőt, az ENSZ is.

McAuliffe ráadásul úgy döntött a végrehajtás mellett, hogy maga sem támogatja a halálbüntetést, de ezt ebben az esetben szükségesnek tartotta.

William Morvát kettős gyilkosságért ítélték halálra: mint az Index beszámol róla, 2006-ban, 24 éves korában egy szökési kísérlet során lelőtt két embert. Akkoriban előzetes letartóztatásban ült betörések és rablási kísérlet miatt. Csupán néhány nap volt hátra a kitűzött tárgyalásáig, amikor megpróbált megszökni a kórházból, ahol őrizték. Az egyik áldozata egy kórház fegyvertelen biztonsági őre volt, a másik egy tizedes, akit a keresésére küldtek.

Az 56-os magyar disszidens gyermeke azonban családja szerint súlyos mentális problémákkal küzd, és állítólag ez is előidézhette a 2006-os vérontást: téveszmék üldözték, azt hitte, hogy a börtönben veszélyben van az élete, azért próbált elmenekülni. Skizoptip személyiség zavarát több elmeorvosi vizsgálat is megerősítette, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy halálbüntetés helyett életfogytiglani börtönre ítéljék.

Hírdetés

 

 

 

 

Az 56-os, magyar disszidens gyermeke azonban családja szerint súlyos mentális problémákkal küzd, és állítólag ez is előidézhette a 2006-os vérontást: téveszmék üldözték, azt hitte, hogy a börtönben veszélyben van az élete, azért próbált elmenekülni. Skizoptip személyiség zavarát több elmeorvosi vizsgálat is megerősítette, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy halálbüntetés helyett életfogytiglani börtönre ítéljék.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »