Állítólag meghalt Ibráhím Ábu Bákr el-Bagdádi, az Iszlám Állam vezetője

Állítólag meghalt Ibráhím Ábu Bákr el-Bagdádi, az Iszlám Állam vezetője

Az észak-szíriai Er-Rákká városában légitámadás következtében ma hajnalban állítólag meghalt Ibráhím Ábu Bákr el-Bagdádi, az Iszlám Állam vezetője, kalifa – közli a hírt az állami Szíriai TV-re hivatkozva az El-Mászdár arab hírportál. A terrorszervezet vezetőjének halálhírét eddig azonban más forrás nem erősítette meg. Közben a Szíriai Demokratikus Erők már Er-Rákká belvárosa felé nyomulnak előre – jelenti a BBC arab nyelvű honlapja és az Er-Rákká el-Jom nevű hírportál.

Ma éjszaka és hajnalban a Szíriai Demokratikus Erőket támogató amerikai légierő ismét heves támadást intézett az észak-szíriai Er-Rákká városban magukat befészkelt dzsihadisták állásai ellen. A damaszkuszi kormány hivatalos forrásának számító Szíriai TV ma reggel óta többször is közölte, hogy a légitámadás folyamán ezúttal tényleg életét vesztette Ibráhím Ábu Bákr el-Bagdádi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet alapítója, vezetője és kalifája.

A fenti hírt azonban nem szabad fenntartás nélkül fogadni, mert El-Bagdádi halálhírét azt elmúlt esztendőkben már többször is terjesztették, sőt egy évvel ezelőtt egyes hírportálok még egy olyan videót is kitettek, amelyen a terroristavezér állítólagos holtteste volt látható. Az viszont tény, hogy az elmúlt éjszaka és hajnalban az Iszlám Állam szíriai „fővárosának” számító Er-Rákká várost több hírforrás szerint is rendkívül heves légitámadás érte, ám El-Bagdádi halálhírét a szervezet hivatalos hírügynökségének számító El-Á’mák eddig még nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Hírdetés

Az Eufrátesz folyó partján fekvő Er-Rákká kormányzósági székvárost 2013 márciusában foglalta el a Dzsábhát en-Nuszrá nevű dzsihadista terrorszervezet, amely rögtön fölgyújtott a városban két keresztény templomot, illetve több sí’ita muszlim mecsetet. El-Bagdádiról szinte egyáltalán nem készült fényképfelvétel, s állítólag az iraki Kurdisztánban levő Mószulból, az Iszlám Állam iraki „fővárosából” menekült át a szíriai Er-Rákkába, miután az előbbi nagyvárosban az iraki kormánycsapatok, a kurdok és a nyugati szövetségesek megindították az összehangolt támadást a terrorszervezet állásai ellen.

A Rákká el-Jom (Er-Rákká ma) és más hírportálok közben azt jelentik, hogy a dzsihadisták ellen küzdő, Washington támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők nevű szövetség fegyveresei az elmúlt órákban nyugati irányból behatoltak a terroristák uralta Er-Rákkába, s megkezdték előrenyomulásukat a belváros irányába. Mint ismert, a Szíriai Demokratikus Erők nevű széleskörű katonai szövetség elsősorban a Kurd Népvédelmi Egységekből és a dzsihadistákkal szemben álló különböző szíriai arab törzsek harcosaiból tevődik össze.

El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »