Újabb titkok derülnek ki a londoni iszlamista terrorral kapcsolatoan

A Lon­don hídi isz­lam­ista me­rény­lők egy sok­kal na­gyobb te­her­au­tót akar­tak bé­relni a gá­zo­lás­hoz, de nem si­ke­rült nekik. Az ál­ta­luk végül hasz­nált gép­jár­mű­ben gyúj­tó­bom­bá­kat he­lyez­tek el, hogy be­ves­sék őket ké­se­lé­ses ámok­fu­tá­suk után – kö­zölte pén­tek késő este a brit fő­vá­ros ter­ror­el­há­rí­tási ve­ze­tője.

Az egyik terrorista egy 7,5 tonnás teherautót akart bérelni, de nem tudott érte megfelelően fizetni. Ez a gépjármű is jóval kisebb, mint amelyet a 86 halálos áldozatot követelő tavalyi nizzai terrortámadásban használt az ottani támadó, de vele is sokkal több áldozatot lehetett volna szedni a London hídon, mint azzal a Renault-val, amelyet végül béreltek.

Hírdetés

Dean Haydon terrorelhárítási parancsnok újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a nyomozók az egyik terrorista lakásán találtak egy Koránt, amely az egyik mártíromságról szóló oldalon volt kinyitva. Bár az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a terrortámadás megszervezőjeként, Haydon szerint nincs arra bizonyíték, hogy bárki irányította volna az elkövetőket akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. A nyomozóknak még nem sikerült kideríteniük, hogy a három ember, akiknek merőben különböző előéletük volt, milyen körülmények között találkozott – mondta.

A három terrorista támadásának nyolc halálos áldozata és ötven sérültje volt egy héttel ezelőtt. A támadókat a rendőrség még a késeléses ámokfutásuk közben agyonlőtte, ezért nem tudták használni a teherautóba tett gyújtóbombákat.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »