Véletlenül sikerült megfékezni a globális kibertámadás

Láthatóan kifulladt a pénteken kezdődött, globális kibertámadás, amely egyebek mellett a brit egészségügyi rendszer számítógépeit és a német vasút tájékoztató rendszerét is megbénította – írja a brit Guardian. A nagyjából száz országban, számítógépek tízezreit blokkoló WannaCry nevű zsarolóvírust – ami 300 dollárt követelt egy-egy blokkolt gép feloldásáért – lényegében véletlenül sikerült megállítani.

A vírus terjedésének kifulladása egy brit kiberbiztonsági szakembernek köszönhető, aki tíz dollárért regisztrálta próbaképpen a szokatlanul hosszú, 45 karakterből álló értelmetlen domainnevet, amelyet – mint utólag kiderült – a rosszindulatú vírus kódjába épített be annak megalkotója, valószínűleg pont azért, hogy szükség esetén le tudja állítani.

„Csak azt tudom következtetésképpen hozzátenni, hogy véletlenül leállítottam a nemzetközi kibertámadást” – írta a Twitteren a MalvareTech néven jelentkező programozó, aki később azt is írta, hogy teljesen akaratlan volt az eredmény, lényegében véletlenül járt sikerrel.

Hírdetés

My blog post is done! Now you can read the full story of yesterday's events here:https://t.co/BLFORfM2ud— MalwareTech (@MalwareTechBlog) May 13, 2017

A Shadow Brokers nevű csoport az interneten tavaly óta terjeszti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től ellopott, Eternal Blue-ként ismert hackerprogramot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCry vírust, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

http://mno.hu/

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »