Ma már azt is tudjuk, ki volt Krisztina ügynök

Ma már azt is tudjuk, ki volt Krisztina ügynök

A Vágtázó Halottkémek (VHK) basszusgitárosa, a Szónusz néven ismert Soós Lajos azonosította a „Krisztina” fedőnevű ügynököt, aki az 1980-as években több zenekarról is jelentett a kommunista állambiztonságnak. Soós kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából (ÁBTL) a róla készült jelentéseket, így sikerült beazonosítania az 1961-ben született Pleva Esztert, aki az egyik zenésztársuk barátnője volt.

Az ÁBTL Facebook-oldalán korábban közzétett jelentések szerint a „Krisztina” fedőnevű ügynök több punk és újhullámos együttesről adott információkat.

http://mno.hu/

Hírdetés

Jelentéseiben szerepel a korszak szinte összes fontos és ismert zenekara: ETA, Sex-e-pil, Spenót, A. E. Bizottság, Vágtázó Halottkémek, Art Deco, Budapest Service, Csiga-Biga, Sikátor, CSÉB 80, Auróra, Hús, Beatrice, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balkán (Fu)Tourist, Sziámi, 2. Műsor, Csokonai Vitéz Műhely, Embersport, Hóvihar, Kézi-Chopin, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Block.

„Krisztina”, azaz Pleva Eszter sokszor jelentett arról tartótisztjének, Dobai László rendőr hadnagynak, hogy kik jártak az akkori zenei élet fontos központjaiba, a Fekete Lyukba és a Közgáz Klubba, illetve ott miről beszélgettek a „szervezetlen fiatalok”. A jelentésekben felbukkannak ellenzékinek nevezhető szervezkedések, például szamizdatok kiadása, de a magánjellegű kapcsolatok is.

Soós Lajos posztja alatt az egyik hozzászóló azt írja, Pleva Eszter ma Olaszországban él.

hirdetés hirdetés hirdetés


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »