Közvetve folyik az állami pénz az Orbán-család cégeihez

Közvetve folyik az állami pénz az Orbán-család cégeihez

Látványosan megugrott az elmúlt években azoknak a cégeknek a bevétele és nyeresége, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök családtagjainak tulajdonában vannak – írja a Direkt36. Az oknyomozó projekt cikke azt is bemutatja, hogy a kormányfő apja és két testvére által tulajdonolt, bányászattal, betontermékek gyártásával és szállítmányozással foglalkozó cégek közvetett csatornákon az állami megrendelésekből is részesednek.

Az Orbán Győző többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. forgalma 2010-ben még egymilliárd forint körül volt, ami 2015-re hárommilliárdra nőtt, az adózott eredménye 131 millióról 1,1 milliárdra. 2015-ben 1,8 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből. Hasonlóan nyereséges az Orbán Áron tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. is, amelynek 2015-ben 1,6 milliárdos forgalma, 430 milliós eredménye volt és több mint 400 millió forint osztalékot fizetett.

Hírdetés

A Direkt36 megszerzett olyan dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a Dolomit Kft. legalább két nagyszabású csatornázási projektben is részt vett az elmúlt években, vagyis közvetve állami pénzhez jutott. Az egyik csatornázás Érden zajlott, a másik Budapest külső kerületeiben, ezekhez betonelemeket, illetve murvát szállított az Orbán-család cége. A megrendelők között volt a Közgép Zrt., majd a Mészáros és Mészáros Kft. Az érdi és a budapesti projekteknek is több tízmilliárdos költségvetése volt, de ennek feltehetően csak egy kis része jutott az Orbán-család érdekeltségeihez.

Más módon is jut az állami megrendelésekből a családi cégeknek: a gánti kőbányából például a Colas jászberényi aszfaltkeverő üzemébe szállítottak követ. EZ a cég az állami építőipari beruházások, főleg az útépítések egyik legnagyobb szereplője. Az egyik kisebb Orbán-cég, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. cégbírósági iratai közt összesen 14 céget sorolnak fel ügyfélként, ezek közt van a Swietelsky Magyarország Kft. nevű osztrák építőipari cég, amely rendszeres nyertese a nagy értékű közbeszerzéseknek. A másik pedig a Mészáros és Mészáros Kft., amely – a már említett, Orbán-céghez is kötődő budapesti csatornázás mellett – szintén több értékes állami megbízást nyert el az elmúlt években.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »