Már nyomoznak a vegzált újságírónő ügyében

Már nyomoznak a vegzált újságírónő ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntettének gyanújával rendelt el nyomozást a BRFK Halász Júlia, a 444.hu portál videósának múlt csütörtöki vegzálása miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. Halász azért tett feljelentést, mert állítása szerint lökdöste, elvette a telefonját és kirángatta őt az épületből Szabó László fideszes politikus, a kerületi önkormányzat kabinetfőnök-helyettese.

Mivel Halász Júlia feljelentésében egyebek között azt állította, hogy Szabó László elvette a telefonját és abból adatokat (felvételeket) törölt ki, a rendőrség a Btk.-ban alapesetben két év szabadságvesztéssel fenyegetett információs rendszer vagy adat megsértése bűntette miatt rendelt el nyomozást. Ha később más bűncselekmények gyanúja is felmerül, a feljelentett cselekmény minősítése bővülhet vagy meg is változhat.

Halász Júlia a Fidesz konzultációs országjárásának budapesti állomásáról forgatott volna videót a 444.hu számára, amelyen részt vett Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. Egy telefonhívás miatt el kellett hagynia a termet, és már nem engedték vissza. A Fidesz hazugnak és provokátornak nevezte Halászt, miután közzétette a sztoriját a 444.hu oldalán. Azt írták „… hazudik, és a határozott fellépést próbálja erőszakosnak beállítani”.

Hírdetés

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján azt mondta, ő nem is tekinti igazi újságírónak Soros György „ügynökeit”, mert szerinte a 444.hu és munkatársai mind azok. Mindehhez egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy hazudnak is.

Az esetet az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd is elítélte, hétvégén a sajtó képviselői és civilek tüntetést is tartottak az újságíró mellett. Elítélték a munkájukat végző újságírók mind gyakoribb vegzálását az újságírói szakmai szervezetek is.

A történtek után egyébként a Fidesz jelezte: rágalmazásért feljelentést tesz. Ez azonban magánvádra üldözendő bűncselekmény, a rendőrségnek nem kell nyomoznia, a pártnak közvetlenül a bíróság előtt kel bizonyítani az állítását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »